Julia Skott

Nätet rymmer både porr och pedagoger

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I veckan kom Medierådet med en rapport om barn och sociala medier. De har undersökt olika communitysajter där barn och ungdomar hänger, för att se hur trygga och användarvänliga de är. Hur är säkerheten, vad och vem möts användarna av, och går det att få hjälp eller information om det händer något?

De flesta brister i olika hög grad, vilket väl inte förvånar någon. (Eller sitter det nu vettskrämda föräldrar runt om i landet och klipper nätverkskablar?) Rubrikerna är som de brukar vara. Varning för internet. Akta dig för skurkarna i ditt barns dator. Här är det farligast.

Nästan alltid när det ska handla om barn och internet så är det fokus på hoten och riskerna, det är övervikt och sömnstörningar och mobbning och porr och säkert fotsvamp också.

Samtidigt finns det så många fantastiska saker med internet som hamnar i skymundan. Till exempel historier om lärare som Anna Karlsson på Victor Rydbergs samskola i Stockholm. Hon har nyligen vunnit pris från Lärarnas riksförbund som en av landets mest innovativa lärare. Hon finns bland annat tillgänglig på MSN och Facebook så att eleverna dagarna före ett prov kan be om hjälp med saker de inte förstår. Hon säger att flera elever som förut inte vågade säga något alls har gått från att ställa frågor på MSN till att räcka upp handen på lektionerna. Vinsten följer alltså med tillbaka in i klassrummet. (Anna Karlsson bygger dessutom programmerbara Lego-robotar med eleverna, vilket är helt underbart.)

De andra två pristagarna är Stefan Knutsson som driver projektet Mattecoach på nätet, och Ricardo Rodriguez som startade en gemensam blogg för en svensk och en spansk skola. Alla använder de nya kommunikationsvägar för att göra vad hängivna lärare gjort i alla tider – finnas där för sina elever, och hitta nya sätt att få in och intressera och hjälpa dem.

Internet har bara gett dem nya vägar och gjort det lättare både för dem och för eleverna. Jag är nästan beredd att satsa pengar på att ingen av dem tycker att internet är en i sig ond eller farlig plats, eller att Facebook förstör den unga generationen.

De innovativa lärarna är inte ensamma. Internet är fullt av människor och platser som vill bra saker för ungdomar, som vill göra deras liv bättre och hjälpa dem genom en tid som med lite tur är småjobbig och med lite otur kan vara alldeles hemsk. Internet är också fullt med platser och tjänster som inte tänkt något alls om barn, men som ändå blir viktiga frizoner eller verktyg. Som blir livlinor och resurser, där tonåringar själva kan få bestämma hur de ska uttrycka sig och vad de vill göra.

Det har alltid funnits farliga sammanhang och elaka människor.

Det har alltid funnits ungdomar som vill testa det förbjudna –  eller som hamnar där ändå. Internet kan användas till vidriga saker, som till exempel i Bjästa där mamman till en våldtäktsdömd pojke startar en Facebookgrupp som smutskastar det fjortonåriga offret. Men nån gång då och då måste man också få prata om det positiva.

Internet är en fantastisk plats, full med människor som bryr sig och vill åstadkomma bra saker. Också.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN