Debatt

”Skamligt att facket är ett politiskt parti”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

”Facket” eller ”rika”.

Wanja eller Fredrik.

Aftonbladets läsare är oense om vem av de två maktbasarna som representerar största ”särintresset”.

Reinfeldt eller Lundby-wedin, vem representerar allmänintresset?
Reinfeldt eller Lundby-wedin, vem representerar allmänintresset?

”Reinfeldt må häckla LO för att vara ett särintresse och svensk arbetarrörelse för att vi håller ihop, men vi förenas i visionen om det jämlika samhället.”, skriver Wanja Lundby-Wedin på Aftonbladet Debatt som reaktion på gårdagens utspel från Fredrik Reinfeldt. I sitt Almedalstal deklarerade statsministern Moderaterna som allmänintressets försvarare – och LO som ett särintresse ihopbojat med rivalen Socialdemokraterna.

Om någon är i koppel på ett särintresse så är det moderaterna, menar LO-ordföranden, som ”sedan partiet bildades ohämmat ställt sig på de redan gynnades sida”.

Frågan engagrerar Aftonbladets läsare – och flera tycker att LO:s politiska stöd till Sossarna är ett betydande problem.

”Skamligt att LO betalar”

– Självklart är LO ett särintresse, skriver läsaren ”Strandtrollet”, som tillsammans med flera andra tycker Lundby-Wedin saknar trovärdighet så länge LO ensidgt tar Sossarnas parti. Zatara”, 47 år, är också kritisk:

– Som industrilöntagare är man mer eller mindre tvingad att vara med i facket. Vår högsta företrädare Wanja tar sig friheten att bestämma att alla vi medlemmar är socialdemokrater. Det är skamligt att facket i en demokrati i praktiken är ett politiskt parti. Våra höga medlemsavgifter går dessutom till att bekosta valpropaganda åt Socialdemokraterna.

Själv tycker ”Zatara” att han fått tjockare plånbok under alliansens styre än han hade under förre S-ledaren Persson.

– LO:s ordförande borde heller inte få sitta med i Sosse-toppen, risken är att hon inte håller isär sina roller.

Andra ställer sig bakom LO-basen och tycker Fredik Reinfeldts utspel är hyckleri – partiet saknar inte egna band, skriver ”Refine”:

– Undrar hur många på Moderaternas partikansli som är betalda av Tibro och Saf.

Ulla Lindqvist, LO:s vice ordförande, varför ska facket ge pengar till ett politiskt parti?

– Det är ett samarbete vi haft länge. Vi delar värderingar och vill bygga ett jämligt samhälle. För oss på LO är det viktigt att stötta det parti vi anser gynnar våra medlemmar. Att ge pengar är den lilla biten, den stora är så klart att vi försöker få våra medlemmar att engagera sig aktivt inom socialdemokratin.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt