Jämtin håller inte löftet om förbifart

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Sten Nordin (M): S skjuter upp beslut om nödvändiga kommunikationer

Sten Nordin (M), finansborgarråd Stockholms stad.
Sten Nordin (M), finansborgarråd Stockholms stad.

När regeringen presenterade finansieringen för Förbifart Stockholm lovade Carin Jämtin att Socialdemokraterna stöder bygget. Hon skulle till och med "köra över" Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men nu är det Carin Jämtin och Socialdemokraterna som är överkörda. Det är uppenbart att man inte har kunnat komma överens om ett beslut i Förbifartsfrågan utan att Miljöpartiet har avgått med segern med löftet att i stället avser hålla en folkomröstning i frågan.

Beslut om nödvändiga vägar och spår som ska förenkla stockholmarnas vardag skjuts alltså upp på obestämd tid om vänsterpartierna vinner valet. Allt arbete ska nu avstanna inför en folkomröstning först 2012. Därefter ska nya utredningar komma istället för att vi sätter spaden i jorden för nya vägar och spår. Stockholmarna står som förlorare och med fortsatta köer.

Detta är dessutom ett missbruk av möjligheten till folkomröstning. Mätningar visar att 70-80 procent av stockholmarna vill att den byggs. Förbifarten har stöd av hela den borgerliga alliansen och fram till Carin Jämtins svek även av Socialdemokraterna. Nu vill de rödgröna använda folkomröstning för att lösa sina partiinterna problem och sopa en viktig framtidsfråga under mattan. Jag tror att de flesta stockholmare förväntar sig av sina politiker att de ska fatta de nödvändiga besluten för att lösa våra behov av nya spår och vägar, inte att vi ska fortsätta att dra dessa frågor i långbänk av partiegoistiska skäl.

I Stockholm har vi bistra erfarenheter av hur lätt regionens behov väger när vänsterpartierna ska kohandla om regeringsmakten. Både Dennispaketet och trängselskatten har varit spelbrickor för att Socialdemokraterna ska säkra statsrådstaburetterna. Det är häpnadsväckande att Socialdemokraterna än en gång sätter Stockholms infrastruktur på spel genom att gå med på ännu en folkomröstning, med Annika Billströms valsvek om trängselskatten i färskt minne. Nu öppnar Carin Jämtin för en repris av samma sorgliga historia, medan stockholmarna får fortsätta att sitta i köer.

Tidigare har Carin Jämtin lovat att presentera en överenskommelse om Förbifart Stockholm i god tid före valet. Det står nu klart att detta löfte bryts. Stockholmarna får inget besked från vänsterpartierna. Dagens besked är att de rödgröna abdikerar från politiskt ledarskap genom att hänskjuta frågan till en folkomröstning det år då Förbifarten enligt planerna ska börja byggas.

Allianspartierna i Stockholm och på riksnivå har denna mandatperiod presenterat en historisk överenskommelse för att äntligen råda bot på många årtionden av eftersatta infrastrukturinvesteringar i Stockholm-Mälarregionen. I en tid där vi allt mer konkurrerar globalt krävs långsiktig planering med kloka och finansierade investeringar för att vi ska hävda oss. Genom Stockholmsöverenskommelsen finns finansieringen på plats för investeringar som är centrala för stockholmarnas vardag och för Stockholmsregionens och hela landets framtidsutsikter för fler jobb och ekonomisk tillväxt.

Nu är det mycket tydligt att bara en alliansseger i Stockholm säkrar utbyggnaden av vägar och spår så att stockholmarnas vardag kan fungera. Stockholm har inte råd med nya långbänkar i trafikfrågorna.

Sten Nordin (M)

Finansborgarråd Stockholms stad

Publicerad: