Debatt

(M) har satt 70 000 fler i utanförskap

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Regeringen tänker inte riva upp arbetslinjen, meddelar Hillevi Engström (M) i en replik till mig om a-kassan. Om hon menar den ”arbetslinje” som Moderaterna vann senaste valet på så finns det knappast något kvar att riva upp. Sedan 2006 har antalet arbetslösa enligt SCB ökat med 100 000. Räknar man som Moderaterna själva gjorde i valrörelsen befinner sig nu, enligt Riksdagens utredningstjänst, 70 000 fler i utanförskap än vid valet.

Visst har mycket av detta med finanskrisen att göra. Men det är inte finanskrisen som avskaffat tre av fyra platser inom den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen, som urholkat trygghetssystemen och som höjt avgifterna så att en halv miljon människor har trängts ut ur a-kassan och nu står helt utan ersättning om de blir arbetslösa. Det är Hillevi Engström och de andra borgerliga politikerna i riksdag och regering.

Redan i valrörelsen 2006 frågade vi moderaterna på vilket sätt försämrad trygghet vid arbetslöshet skulle ge fler jobb. Hillevi Engström har fortfarande inget svar. Istället fortsätter hon att försvara de försämringar av trygghetssystemen som Moderaterna påstod skulle ge fler jobb, men så blev det inte! Däremot har vardagsekonomin för tusentals arbetslösa och deras familjer slagits i spillror. Det är dessutom ett känt faktum, både från forskning i Sverige och från andra länder, att sänkt ersättning vid arbetslöshet pressar lönerna nedåt.

Från LO:s sida menar vi att det är fullt möjligt att nå full sysselsättning utan att försämra trygghetssystemen. Vi har också pekat på behovet av framtidsinvesteringar, till exempel inom klimatområdet, ökade resurser till kommuner och landsting och en stor satsning på ett utbildningslyft som kan rusta människor för nya jobb. Men att döma av Hillevi Engströms replik är moderaternas enda svar fortsatta skattesänkningar och en fortsatt kamp mot de arbetslösa istället för mot arbetslösheten. Hillevi Engströms replik gör mig bara än mer övertygad om att svensk ekonomi och arbetsmarknad behöver en ny regering.

Wanja Lundby-Wedin

LO:s ordförande

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik