ÅSIKT

Skyttedal, sluta gå populisters ärenden

L-toppen: Att stå upp mot de destruktiva krafterna borde vara varje Europaväns uppgift

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Det är stötande att Sara Skyttedal går populisternas ärenden och svartmålar en liberal president, skriver Said Abdu, Toppkandidat till Europaparlamentet (L)
DEBATT

DEBATT. Det var förbluffande när Jimmie Åkesson inte kunde välja mellan Vladimir Putin och Emmanuel Macron i en intervju i Sveriges Radio. Att som folkvald svensk politiker inte kunna välja mellan demokrati och diktatur är skandalöst, men dessvärre ligger omdömeslösheten helt i linje med hur skandalfabriken Sverigedemokraterna fungerar. När Kristdemokraternas toppnamn i EU-valet, Sara Skyttedal, uttrycker sig på liknande sätt är det därför än mer chockerande.

Kristdemokrater i Europa var huvudarkitekter till den europeiska gemenskapen. Tillsammans med socialdemokrater var de en kraft som styrde det europeiska parlamentet sedan dess grundade. De har bidragit till att skapa fred och välstånd på vår tidigare sargade kontinent.

Med den bakgrunden är det stötande att Sara Skyttedal går populisternas ärenden och svartmålar en liberal president.

I Orbáns Ungern har regeringen attackerat den fria pressen, stängt ner universitet, infört slavliknande arbetslagar och ställt sig bakom krafter som sprider hat minoriteter, judar och HBTQ-personer. Orbán har uttryckligen sagt att ”den liberala demokratins era är slut”, vad han menar med det är just pressfrihet och tolerans för minoriteter.

Ungern är det första landet i EU:s historia som inte längre anses vara fritt. Länder som Botswana, Senegal och Namibia är länder som anses vara friare.

Systemkritiska populister runt om i hela Europa låter sig inspireras av Ungerns utveckling och ämnar nu försöka slita sönder det euroepiska samarbetet inifrån. Att stå upp mot de destruktiva krafterna borde vara varje Europaväns uppgift till valet i maj.

I Frankrike pågår i dag fortfarande våldsamma upplopp mot Macron. Motivet ska ha varit höjda bränsleskatter, men det är uppenbart att det ligger mer bakom kravellerna som samlar såväl höger- och vänstersympatisörer.

Det är ett hat som hittar sin styrka från både Brexit och Ungern som Skyttedals utspel ytterligare eldar på. Många människor känner en frustration över att ha blivit åsidosatta och attackerar systemet de menar motarbetar dem.

Men en hållbar lösning kan aldrig vara att ge vika för frustration och hat, lösningen måste vara att erbjuda förändring som kan mota människors uppgivenhet och ge européer över hela kontinenten hopp.

Skyttedals geniala plan tycks vara att behålla unionen ungefär som den är i dag.

Jag anser att det är helt fel väg att gå. Vi har redan sett konsekvenserna av en sådan politik: under finanskrisen i Grekland, under migrationskrisen och under den nu pågående klimatkrisen. Vi klarar inte av dagens utmaningar om vi är ensamma eller om vi inte samarbetar fullt ut. Europa måste göra mer tillsammans.

Vi behöver ett gemensamt migrationssystem som gör mottagandet humant och hanterbart för samtliga medlemsländer, vi behöver gemensamma avgifter på miljöfarlig konsumtion inom hela unionen och vi behöver gränsöverskridande lösningar på gränsöverskridande brottslighet.

Det är dessa framtidsorienterade lösningar som progressiva krafter i Europa, som Emmanuel Macron, står för. Detsamma gäller för Liberalerna i Sverige. Vi säger inte nej, vi säger inte kanske, vi säger ja till Europa.


Said Abdu, Toppkandidat till Europaparlamentet (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU-valet

EU

Ungern