"Låt Engla slippa bli en ljusbärare"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-28

Lisa Magnusson äcklas av cirkusen runt flickmordet

Lisa Magnusson.

Det är ofta det händer saker som är så alltigenom meningslösa bara. Som med Engla: En liten flicka skall få cykla hela vägen hem alldeles själv för första gången, men hon kommer aldrig fram. Hittas istället död på en skogsväg en vecka senare. Och glöm det där med den intelligenta och förfinade psykmördaren. Anders Eklund lyssnar inte på Mozart och dricker inte a nice Chianti, han är en vanlig plufsig lastbilschaffis som gjort sig känd för att vara en riktig snuskgubbe på väghaken där han var stammis. Nu är han Sveriges mest hatade man, det finns en Facebook-grupp som bara handlar om hur äcklig han är, att han bara borde dö asap, det aset. Själv har jag svårt att tänka på annat än om. Typ OM bara Anders Eklund tagit in på någon annan väg än just den Engla tog, OM Engla hade fått punka inne i byn och tvingats ringa mamma som kom och hämtade, om om om.

Jag hoppas vi slipper cirkus den här gången bara. Att det inte kommer bli mer än det där hetsiga sms:et som handlade om att tända ett ljus för den döda. Jag önskar innerligt och hett att det kan stanna därvid. Men det är väl tveksamt, för samtidigt vet jag precis hur sjuk i huvudet svenne banan kan vara när masspsykosen väl rotat sig och dårskapens blå blommor börjar slå ut. Och i samma ögonblick vi gör Engla till en ljusbärare och ett helgon, en symbol att bära på jackan, i samma ögonblick utplånar vi allt det som faktiskt var hon. En liten mänska, någons barn.

Vad handlar det om egentligen, alla de där manifestationerna och ljusen och banden och broscherna och gud vet allt? Jag tycker de där korslagda säkerhetsnålarna FÖR BARNS SÄKERHET som nån idiot kom på säger allt. Okej, så du vill tala om för världen att du är FÖR BARNS SÄKERHET (säkerhetsnålar, fattar ni? Så fyndigt). Vad exakt är dina billiga små säkerhetsnålar till för hjälp? Vad gör de för nytta?

Det handlar ju knappast om att bilda opinion, att modigt stå upp för nåt man tycker är moraliskt rätt men som ingen annan håller med om, det är ju inte som att de som inte bär korsade säkerhetsnålar är EMOT barns säkerhet. Inte heller är nålarna en symbol för att du rent konkret stödjer något projekt för utsatta ungar, nej du har inte ens lagt ut med de futtiga 20 spänn som annars är legio när man vill stoltsera med blå nålar och rosa band och annat jackpynt. De där korslagda säkerhetsnålarna kostar inte dig nånting. Den enda funktion de fyller är att basunera ut att du är en God Mänska. Det är det enda. Och när man knarkar barnamord för att uppnå den känslan tycker jag att det blir mer än lovligt äckligt.

Det händer så många hemska, meningslösa saker i världen. Och efteråt är allting försent, Englas mamma kommer inte få Engla tillbaka. Men låt henne för guds skull åtminstone ha minnet ifred.

Följ ämnen i artikeln