ÅSIKT

”Nej SJ, jag är inte nöjd”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Catarina Andersson kräver bättre servicekänsla och ersättning i kontanter

Foto: SJ, var god dröj Att SJ:s tåg inte alltid håller tidtabellen fick Catarina Andersson bittert erfara. En liten försening växte till flera timmar. Förgäves vände hon sig sedan till SJ för att få ut restidsgarantin.

Värdekuponger och dålig service skapar inte förtroende.

Jag reser sällan med tåg, och resan jag gjorde från Göteborg till Hudiksvall den 9 juli med mina två barn har inte gett mig skäl att göra det mer.

Redan från Göteborg var tåget över en halvtimme försenat. I Stockholm informerades vi att vårt anslutningståg avgått och uppmanades att boka om våra platsbiljetter i biljettexpeditionen till ett tåg med avgång 16:30. I biljettexpeditionen fick vi veta att detta tåg var fullbokat men att det fanns platser 18:30, med ankomst till Hudiksvall klockan 21:00. Min resa skulle alltså ta nästan 12 timmar i stället för drygt sex. Är detta rimligt med tanke på att tågen kanske håller en genomsnittlig hastighet på cirka 150 kilometer i timmen?

Bemötandet på Stockholms central var under all kritik. Vi som drabbats av förseningen kände oss besvärliga. Vi fick höra att vi skulle ha varit tio minuter tidigare, då det fanns plats. En omöjlighet för mig som då satt på tåget från Göteborg. Min upprördhet bemöttes med en axelryckning och besked att 18:30-tåget var vår enda möjlighet att komma vidare.

Tack vare en man i ett annat sällskap trollades plötsligt färdbiljetter till 16:30-tåget fram. Som plåster på såren fick vi värdekuponger att utnyttja hos SJ. Jag är inte är intresserad av att utnyttja SJ:s tjänster i framtiden och är därför inte intresserad av kompensation i form av värdebevis. Jag förväntar mig kompensation på annat sätt, minst genom full återbetalning av min färdbiljett i kontanta medel.

På tåget mot Sundsvall fanns det gott om platser. Vi fick veta att SJ har problem med bokningssystemet. Var detta okänt i biljettexpeditionen?

Jag skickade in blanketten för restidsgarantin tillsammans med ett brev med mina upplevelser och synpunkter. Efter två veckor har jag ännu inte hört något från SJ.

Jag ringde upp den 4 augusti, för att fråga vad som händer med mina krav. Efter cirka 45 minuters väntetid bröts det första samtalet men jag gav inte upp, utan ringde upp igen. Nu fick jag vänta 40 minuter tills jag blev bortkopplad. Det verkar som om SJ har problem med mer än sitt bokningssystem. Eller är det en strategi för att vi, som vill säga vår mening ska ge upp?

Under tiden i telefonkön fördrev jag tiden med att skicka ett mejl till SJ:s kundombudsman, som ”hjälper dig att hamna rätt i SJ:s organisation eller bidrar till en lösning i de fall som är svårlösta”.

Mitt krav var att bli kontaktad per telefon omgående. Ett automatiskt svar kom via e-post, där jag kunde läsa: ”vi tar hand om ditt ärende och återkommer till dig så snart vi kan”. Jag fick ett ärendenummer, som jag ska använda som referens om jag behöver kontakta SJ”.

Jag undrar nu vem jag ska lämna mitt ärendenummer till när jag inte lyckas komma fram på telefon och när jag får autosvar på mitt mejl?

Jag undrar nu hur SJ egentligen ser på oss resenärer? Under min långa resa kände jag aldrig att det var viktigt för SJ att jag skulle komma fram i tid. Jag känner inte heller att det är viktigt för SJ att lyssna till sina resenärers kritik och utveckla sin kundservice.

I SJ:s broschyr om restidsgarantin står: ”När du reser med oss så ska du kunna förvänta dig att komma fram i tid”.

SJ har inte motsvarat mina förväntningar därvidlag. Där står inget om bemötande och resenärernas betydelse.

Har SJ glömt bort oss eller har trevligt bemötande fått stryka på foten för kostnadseffektivitet och lönsamhetskrav?

Hur tänker SJ kompensera oss resenärer för sina tillkortakommanden och hur vill man återupprätta mitt förtroende för SJ?

Dagens debattör

Catarina Andersson

43 år, socialsekreterare, Hyssna.