ÅSIKT

Även samerna har ett ansvar för djurhållning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Renar på besök vid fjällstugorna i Lofsdalen.
DEBATT

Det skrivs så mycket om att samerna är en minoritet, att de utsätts för diskriminering och förtryck. I dagsläget skulle jag nästan vilja påstå att det är de bönder som finns i närheten av samernas renhjordar som nonchaleras av samerna.

Har i flera år haft jordbruk. Under den gamla ordningen med rendrivning vår och höst var det minimalt med kvarglömda renar som befann sig på fel sida av renstängslet.

Dessutom så var gamla sortens samer väldigt sociala och lätta att få kontakt med. I den moderna tid som nu föreligger, med lastbilstransport och användning av snöskoter/cross-mc och helikopter, så är det konsekvent ett större antal djur som ”glöms kvar”.

Ringer man till berörda djurägare så säger de att de ”ska kolla sedan” och det där ”sedan” verkar dessvärre inte finnas med på agendan.

Det är tragiskt att samerna inte är mer inställda på att ha ett gott samarbete med andra djurhållare och dessutom nonchalerar andras försök att få en inkomst av sina djur. Om det vore första gången som vi såg en ren så skulle det kanske vara av intresse men när sagda djur trampar ner kostängslet så att våra kor, som enligt lag ska vara ute på sommaren, är utanför stängslet och löper risk att påköras är det inte så roligt.

Till saken hör även att om en bilist kör på en kossa så får bonden betala men om sagda bilist kör på en ren så är det bilistens försäkring som får betala, oavsett årstid! Och att ringa till samerna för att de ska hämta sitt djur verkar som sagt vara ogörligt.

Dessutom så är det även så att renar inte ska vara nedanför renbetesgränsen mellan 1 maj och 30 september, det är egentligen inte bara jordbrukare som drabbas utan även skogsbrukare och jägare!

Men varför inte låta renen vara över hela Sverige under vintern och sedan upp på fjället till sommaren? Då kan även andra söderut boende njuta av det pittoreska inslaget att ha renar på sin gräsmatta!

Ganska så less

Västerbottensjordbrukare