ÅSIKT

Nolltoleransen måste gälla även SD:s ledning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: Jimmie Åkesson borde inse att partiledningens retorik sprider sig i leden

Jimmie Åkesson.

Den 14 september 2012 citeras Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare, av Dagens Samhälle: ”Vi har haft många rättshaverister och galenpannor”. Frågan han fick handlade om varför det är så många Sverigedemokrater som skriver och säger så djupt olämpliga saker. 12 oktober kan man läsa i SvD att Jimmie Åkesson vill “städa upp i leden” och att det nu ska råda nolltolerans. Budskapet är att partiet är en växande rörelse och man i växande rörelser får räkna med att det finns rättshaverister som måste rensas bort. Så kan förstås vara, men i det här fallet är det inte sant. Problemet är djupare än så.

Vi har sett hur Sverigedemokraterna beter sig på nätet på lokal och central nivå, vi har även sett hur de kom undan med det. Därför startade vi bloggen ”Inte rasist, men...” för att granska partiets företrädare. Under ett halvårs tid har vi kunnat skriva om flertalet sverigedemokratiska företrädare på olika nivåer som uttryckt sig mer än illa. Vi har till exempel kunnat skriva om Sven-Erik Karlsson i Högsby som i samband med händelserna i Forserum kommenterat på den främlingsfientliga bloggen Avpixlat att somalier borde trakasseras i fler kommuner. Vi har också skrivit om Pär Norling som förespråkar att islam ska totalförbjudas och om Willy Christiansson som uttryckt att homosexualitet är orent och fel. Vi har också skrivit om företrädare som sprider nazistisk propaganda och företrädare som säger att islam är ett stort hot mot Sverige. Detta är bara ett par exempel och det finns en nästan outtömlig källa att ösa ur.

Vi tycker inte att det här är särskilt märkligt. Det handlar snarare om ”monkey see, monkey do” eller en retorisk omgång av ”följa John”. När Sverigedemokraternas företrädare på högsta nivå säger saker som till exempel att islam är ett större hot mot världen än både nazism och kommunism (”...ett hot långt värre än såväl nationalsocialism som kommunism.” Richard Jomshof), eller genom att jämställa homosexualitet med tidelag och pedofili (”Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala.” Björn Söder), lägger skulden för det som hände i Forserum på somaliesvenskarna (”De måste helt enkelt anpassa sig till det svenska samhället i stället för tvärtom.” Jimmie Åkesson) eller genom att säga att utan svarta personer i USA hade KKK aldrig skapats (”Det var sannolikt en viktig faktor för framväxten”, Erik Almqvist) så får man kanske räkna med att tolkningarna på lokal nivå kan bli än grövre.

Det är dags för Sverigedemokraternas ledande politiker att ta sitt ansvar för att vad de säger skapar ringar på vattnet inom partiet. De kan inte säga sådana här saker och sedan kalla sina lokala företrädare för ”rättshaverister och galenpannor” när de säger exakt samma sak som sina ledare.

Den påklistrade ursäkten ”Vi är en växande rörelse” närmar sig sitt bäst före-datum med hisklig fart. Precis som inom alla politiska partier finns det företrädare längst upp i toppen som är de tongivande för resterande partimedlemmar och partiföreträdare. De tongivande personerna bör se över sin retorik och vad de väljer att lyfta fram – snarast. För hur trovärdigt är det med en nolltolerans som inte gäller partiets yttersta ledning?

Anny Berglin

Niclas Jonasson

Henrik Johansson