ÅSIKT

Vi är otroligt stolta över vårt Miljöparti

19 miljöpartister hyllar partiets framgång för de ensamkommande flyktingbarnen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Miljöpartiet gör skillnad och står upp för ett medmänskligt Sverige, skriver representanter för partiet runt om i landet.

DEBATT. Det är med oerhörd glädje vi i dag får beskedet att regeringen kommit överens om att ge många av de som kom som ensamkommande barn 2015 en ny chans i Sverige. Vi är många ute i landet som både politiskt och civilt har engagerat oss för de ensamkommande ungdomarna.

Miljöpartiet har kämpat hårt för att de ensamkommande som kom till Sverige under 2015 och drabbats av orimligt långa handläggningstider ska få möjlighet att stanna ända sedan vår kongress fattade beslut om detta i våras. Nu har regeringen äntligen enats om ett förslag som innebär att de allra flesta får en ny chans.

Förslaget innebär, precis som Miljöpartiet hela tiden drivit, att många av de ensamkommande barn som sökte asyl senast den 24 november 2015, och som på grund av orimligt långa handläggningstider hunnit bli 18 år nu får möjlighet att stanna i Sverige. Detta är ett mycket viktigt steg!

Det finns få frågor som engagerar så mycket som frågor om mänskliga rättigheter och migration i Miljöpartiet. Vi ser hur otroligt viktig frågan om att låta de ensamkommande unga få stanna är för människor ute i landet, för de ensamkommande vi har hos oss, för våra medlemmar, för alla lärare och volontärer som sliter med ofta svåra situationer de har tvingats lära sig hantera för att de som medmänniskor bryr sig.

Vi har länge arbetat hårt för att skapa trygghet och stabilitet för de ensamkommande barn och unga som lever i Sverige och flytt fruktansvärda livsförhållanden och krig. Redan i höstens budgetförhandlingar drev Miljöpartiet igenom en rad satsningar för denna grupp ensamkommande som hinner bli 18 år under asylprocessen. Vi ville redan då förbättra förutsättningarna för de ungdomar vi nu ger möjlighet till uppehållstillstånd och bädda för en större lösning. Det handlade dels om pengar till kommunerna för att låta ensamkommande som hinner bli 18 år bo kvar i kommunen istället för att tvingas flytta, och att de ska få påbörja nationella program på gymnasiet redan under tiden som asylsökande och dels om resurser till civilsamhället för att motverka hemlöshet bland unga vuxna. 

Den senaste tiden har fler Miljöpartiledda kommuner börjat använda pengarna så att ungdomar som fyllt 18 år får stanna i kommunen tills asylprocessen är färdig. Men ännu är det långt ifrån alla kommuner som tar sitt ansvar för att trygga de ensamkommandes situation.

Vi som skriver detta är otroligt stolta över vårt parti som gör skillnad och står upp för ett medmänskligt Sverige och glada för alla de ensamkommande som nu kan fortsätta bygga sina liv som de rotat i Sverige. Att de allra flesta av de som kom som ensamkommande senast den 24 november 2015 nu får möjlighet att gå klart gymnasiet, utbilda sig och därefter börja arbeta är en otrolig vinst för samhället.


Åsa Lindhagen, socialborgarråd Stockholm stad (MP)
Susanne Nordling, landstingsråd Stockholms läns landsting (MP)
Ulf Kamne, kommunalråd och vice ordförande kommunstyrelsen i Göteborg (MP)
Karin Pleijel, skolkommunalråd Göteborg (MP)
Märta Stenevi, kommunalråd  Malmö stad (MP)
Isabel Enström, gruppledare Gotland (MP)
Therese Metz, kommunalråd Gävle (MP)
Anna Hildebrand, gruppledare region Jämtland (MP)
Margareta Fransson, regionråd Östergötland (MP)
Sara Richert, kommunalråd Örebro (MP)
Mia Sköld, oppositionsråd Norrköping (MP)
Sidney Holm, oppositionsråd Nacka (MP)
Annika Román, kommunalråd Helsingborg (MP)
Marcus Friberg, kommunalråd Helsingborg (MP)
Rebecka Hovenberg, kommunalråd Linköping (MP)
Birgitta Rydhagen, kommunalråd Linköping (MP)
Karin Frejarö, kommunalråd Härndösand (MP)
Maria Kjellberg, kommunalråd Kungälv (MP)
Monika Bubholtz, kommunalråd Karlstad (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM