Det krävs att någon granskar spelbolagen

Branschföreningen för onlinespel: De nya reglerna kommer att gynna svenska spelare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT. I dag återstår femtio dagar innan Sverige äntligen får en reglerad spelmarknad. Det är något som vi från branschens sida har kämpat för i decennier.

Vi kommer att få en spelreglering som Sverige tar ansvar för själv och där bolag som verkar här kan söka licens i Sverige. Målsättningen med den nya svenska spellagstiftningen är att kombinera en bra spelupplevelse med högt konsumentskydd och samtidigt säkra intäkter till staten.

Den nya lagstiftningen ställer därför tuffare krav på id-kontroller, marknadsföring, förlustgränser och en hög punktskatt på spel. Med ett nytt licenssystem kommer svenska myndigheter kunna återta kontrollen över den svenska spelmarknaden.

De senaste dagarna har Aftonbladet granskat spelbranschen.  Spelbranschen behöver granskas av oberoende kritiska ögon, skriver Gustaf Hoffstedt.
De senaste dagarna har Aftonbladet granskat spelbranschen. Spelbranschen behöver granskas av oberoende kritiska ögon, skriver Gustaf Hoffstedt.

Sverige är ett av de sista EU-länderna att reglera sin spelmarknad, eller rättare sagt omreglera den till förmån för ett licenssystem.

Precis som Aftonbladet har visat i sin granskning med sin jämförelse mellan Sverige och Storbritannien (som omreglerade 2014) erbjuder länder med licenssystem ett mycket starkare konsumentskydd.

På en reglerad licensmarknad kan staten införa en mängd skyddsåtgärder som annars inte vore möjliga. Exempelvis använder sig många reglerade länder av systemet med så kallad central självavstängning.

Det innebär att det räcker med att man en enda gång hos spelmyndigheten begär att bli avstängd från onlinespelbolag. Då blir man avstängd inte hos ett spelbolag, utan samtliga. Om femtio dagar har vi det systemet också i Sverige.

Ja, men branschen själv då? Vilket ansvar tar vi? Branschföreningen för Onlinespel representerar de allra största – och de mest seriösa vill jag hävda – onlinespelbolagen. Dessa bolag har att följa vår strikta etiska plattform. Den ligger öppen på vår hemsida för vem som helst att ta del av.

Där framgår att spelaren ska erbjudas att på förhand sätta gränser för sitt spelande i form av ett tak för hur mycket pengar man vill spela för.

Därutöver finns en mängd krav på spelbolaget till stöd för att skapa ett tryggt spelande, som att erbjuda avkylningsperioder samt att marknadsföringen måste vara vederhäftig. Vi har på detta sätt föregått det som nu äntligen blir lag.

Hur omfattande vi än blir med vår självreglering kommer den aldrig att ersätta behovet av statlig reglering. Alla spelbolag är inte med i vår branschförening, antingen för att de inte själva vill det eller för att de inte uppfyller våra villkor.

Exempelvis är de spelbolag som tas upp i Aftonbladets granskning inte medlemmar hos oss. Detta faktum ska naturligtvis inte tas som intäkt för att våra medlemsbolag skulle vara felfria. Nästa gång är det ett av våra medlemsbolag som kritiseras, och det välkomnar vi. Spelbranschen behöver granskas av oberoende kritiska ögon.

Spel ska vara en källa till förströelse och vad som möjligen kan framstå som så motstridiga känslor som spänning och avkoppling på en och samma gång. Nyckeln till det är att skapa en trygg spelmiljö.

Om femtio dagar har Sverige en ny spelreglering. De stora vinnarna på denna omreglering är först och främst de svenska spelarna som får ett högre konsumentskydd men även staten som återigen kan återta kontrollen och tillsynen över den svenska spelmarknaden.

Ingen reform är perfekt från dag ett och vi kommer säkert ha anledning till att både uppdatera och förbättra även denna lagstiftning. Min målsättning är att spelbolagen ska erbjuda en spelupplevelse av världsklass i en säker och trygg miljö.


Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare Branschföreningen för onlinespel


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE