Jaktkritikerna bryr sig inte om landsbygden

Christofer Fjellner (M) i slutreplik om EU-kommissionens förslag om förbjuden vargjakt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Med Kommissionens förslag kommer antalet vargar öka explosionsartat och sprida sig till områden där vi gemensamt har kommit överens om att vi inte vill ha dem, skriver Christofer Fjellner (M).
Med Kommissionens förslag kommer antalet vargar öka explosionsartat och sprida sig till områden där vi gemensamt har kommit överens om att vi inte vill ha dem, skriver Christofer Fjellner (M).

SLUTREPLIK. EU vill förbjuda svensk vargjakt. EU-kommissionens förslag riktar särskilt in sig på svenska förhållanden och står i direkt i strid med riksdagens beslut att tillåta jakt. Blir det verklighet slår det hårt både mot de som lever på landsbygden med vargen runt hörnet och mot samernas renbetesland.

Men detta är uppenbarligen ovidkommande för Margareta Sturemyr från föreningen Jaktkritikerna. Hon välkomnar förslaget och menar föraktfullt att det bara handlar om jaktbolag som vill sälja “mycket inkomstbringande troféjakter till utländska jägare.”

Svaret är talande för Jaktkritikernas syn på viltvård. De applåderar att årets licensjakt är stoppad – trots att vargpopulationen är betydligt större än de 170 till 270 individer som riksdagen har fattat beslut om. Hade Jaktkritikerna fått bestämma hade vi inte haft någon jakt alls i Sverige och de struntar blankt i om regelverket följs i dag eller inte.

Sturemyr sällar sig därmed till samma skara som bland annat Miljöpartiet och Naturskyddsföreningen som inget hellre vill än att sätta käppar i hjulet för den svenska rovdjursförvaltningen.

Med Kommissionens förslag kommer antalet vargar öka explosionsartat och sprida sig till områden där vi gemensamt har kommit överens om att vi inte vill ha dem. Det kommer att ytterligare drabba de som redan lever med vargen i dag. I synnerhet som förslaget dessutom innebär att Sverige inte längre ska få ta socioekonomiska hänsyn i vargförvaltningen.

Det innebär även att vargen sprider sig till nya områden. Samerna som bedriver renskötsel är redan hårt ansatta av björn, järv och lodjur som tar uppemot 50 procent av kalvbestånden på våren. Om också vargen tillåts på renbetesland får det förödande konsekvenser för rennäringen.

Om någon illegal jakt förekommer, vill Kommissionen bestraffa samtliga jägare och förbjuda all laglig jakt. Rakt emot vetenskapliga rekommendationer och beprövad erfarenhet som visar att den illegala jakten ökar och legitimitet för politiken sjunker när den aktiva förvaltningen sätts på undantag. Det är som att försöka släcka eld med tändvätska.

Förslaget riskerar inte bara att drabba dem som redan i dag lever med konsekvenserna av vargen, utan också de samer som lever av rennäringen

Det är ingen överraskning att Jaktkritikerna är kritiska till jakt. Desto mer nedslående är det att det svenska regeringen inte gör mer. Det är en återkommande taktik att skylla på EU, men regeringens agerande har varit senfärdigt och otillräckligt.

Förslaget riskerar inte bara att drabba dem som redan i dag lever med konsekvenserna av vargen, utan också de samer som lever av rennäringen riskerar att förlora sin försörjning. De förväntar sig att regeringen engagerar sig i frågan med full kraft och stoppar förslaget från att bli verklighet.


Christofer Fjellner (M), Europaparlamentariker


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE