I morgon beslöjar vi oss av solidaritet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: Utred hatbrotten mot muslimer, Ask

En höggravid trebarnsmor blev misshandlad på en parkering i stockholmsförorten Farsta under fredagen då en främmande man började dra i hennes slöja och kläder samtidigt som han skrek att ”såna som du ska inte vara här”. Han dunkade hennes huvud mot en bil så hårt att hon förlorade medvetandet. Polisen larmades tre gånger innan de till slut dök upp, och väl på plats menade de att det inte fanns tillräckliga grunder för att utreda händelsen.

Kvinnan i Farsta är inte ensam om att ha attackerats på detta vis. Hon är en av många muslimska kvinnor som utsatts för liknande händelser under de senaste åren. Oftast är angriparna vita, svenska män. Liknande incidenter äger rum på bussar, i butiker, på restauranger.

Attackerna utförs av män – men även kvinnor – som tar sig rätten att trakassera, nedvärdera, hota och misshandla kvinnor på offentliga platser på grund av religiös klädsel. Denna typ av hatbrott har ökat i takt med att islam och muslimer beskrivs i media och av politiska partier som ett problem och hot mot den svenska demokratin. Denna bild av muslimer är så stark att den tar sig i uttryck i verbala och fysiska attacker på svenska muslimska kvinnor. Det är inte enbart ett svenskt fenomen utan kan och bör även sättas i en europeisk kontext. I en förort till Paris attackerades en gravid muslimsk kvinna i somras så våldsamt att hon miste sitt barn. För mindre än en månad sedan under Ramadan blev en kvinna slagen blodig i ett exklusivt område i London.

Man kallar det ”islamofobi” och säger att det grundar sig i en slags rädsla. Rädsla för vad, undrar vi? Vad är så pass skrämmande med en höggravid beslöjad kvinna som gör att en fullvuxen man måste slå henne medvetslös?  Vi tror inte på denna påstådda rädsla, utan menar att det är hög tid att kalla detta för vad det verkligen är. Hatbrott.

Kombinationen av att vara kvinna samt oftast ha en utländsk bakgrund och dessutom tillhöra en religiös minoritet gör de muslimska kvinnorna till en ytterst utsatt grupp i det svenska samhället. Muslimska kvinnor attackeras strukturellt från flera håll samtidigt.

Vi vänder oss till justitieministern Beatrice Ask att som ansvarig minister vidta åtgärder för att säkerställa att svenska muslimska kvinnor garanteras rätten till personlig säkerhet och religionsfrihet, utan att utsättas för verbala och fysiska attacker i det offentliga rummet.  Vi kräver att Ask tillsätter en kommission för att utreda och kartlägga, samt komma med konkreta åtgärdsplaner mot de utbredda hatbrotten mot muslimer. Vi kräver att anmälningarna tas upp, och tas på allvar. Vi kräver att polisen kommer till brottsplatsen redan vid första samtalet som rings in till larmcentralen.

Därutöver ställer vi krav på att ansvariga politiker aktivt uppmärksammar och bekämpar den strukturella diskrimineringen som drabbar muslimska kvinnor. Vi anser att det är skäl nog att i ett land där antalet anmälda hatbrott mot muslimer ökar - och där kvinnor knyter slöjan extra hårt i hopp om att den inte ska bli avsliten - att statsministern och övriga politiker agerar med handlingskraft för att sätta stopp för fascismens framfart.

Med anledning av det inträffade kommer vi härmed att utlysa ett hijabupprop. Vi uppmanar alla medsystrar i Sverige – religiösa som icke-religiösa – att under i morgon den 19 augusti beslöja sig i syfte att visa solidaritet med alla muslimska kvinnor som alltför ofta får utstå trakasserier och våld. Vi hoppas på att ni tar debatten på jobbet, på bussen, på banken. Vi önskar att ni tar ställning för kvinnors rätt att få klä sig precis som man själv vill i det offentliga rummet utan att riskera påhopp.

De kan slå ner en ensam höggravid kvinna på grund av hennes tro, men de kan omöjligt slå ner oss alla om vi tillsammans står upp för rättvisan.

Bilan Osman – Antirasistisk debattör

Fatima Doubakil – Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén

Foujan Rouzbeh – Asylrättsaktivist

Nabila Abdul Fattah – Debattör

Nachla Libre – Poet

Publisert: