ÅSIKT

Jönsson osedvanligt skicklig att vilseleda

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattörerna: Organiserad brottslighet ingen myt

Några månader efter att vår bok ”Svensk maffia – en kartläggning av de kriminella gängen” kom ut hösten 2007 fick vi ett uppskattande telefonsamtal.

”Jag tycker att det är en realistisk och bra skidring av hur verkligheten ser ut”, sa personen och berättade att varken han eller någon av hans bekanta hittat några sakfel i boken.

Mannen som ringde hette Torgny Jönsson och hade precis frigivits från ett fängelsestraff för grovt bedrägeri. Jönsson berättade också att han och en annan fånge hade klagat till Justitieombudsmannen och fått rätt, efter att Kriminalvården hade försökt hindra intagna från att läsa vår bok.

Sedan dess har Torgny Jönsson avtjänat ännu ett fängelsestraff, den här gången för att ha lurat en grupp privatpersoner på sammanlagt 116 miljoner kronor. Polisutredningen visade att en stor del av pengarna hade hamnat hos andra kriminella och Jönsson kom i massmedia att kallas för ”maffians bankir”.

Genom de upprepade bedrägeridomarna har Torgny Jönsson papper på att han är osedvanligt skicklig på att vilseleda och luras. Men när han i Aftonbladet påstår att den organiserade brottsligheten är en myt som uppfunnits för att rättsväsendet ska få mer pengar kan vi inte annat än dra på smilbanden. Den här bluffen framstår som lite väl stor till och med för Jönsson.

Lasse Wierup

Matti Larsson