”Blomqvists människosyn hör inte hemma i Folkpartiet”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fp-kvinnor om domen mot kommunalrådet

Vi som bekämpar den globala människohandeln frågar oss ofta vem som är sexköpare. Det är torskarnas efterfrågan som upprätthåller den moderna slavhandeln. Svaret är att de finns mitt ibland oss. Åke Blomqvist har dömts till dagsböter sedan han försökt köpa sex av en minderårig flicka. Han är folkpartistiskt kommunalråd med ansvar för barn- och utbildningsfrågor i Huddinge kommun, den näst största kommunen i Stockholms län.

Åke Blomqvist uppger själv att han via en sajt på internet beställt en prostituerad: ”Jag fick kontakt med en man som kom hem med en tjej mitt på dagen. Jag betalade 1 500 kronor för henne men uppfattade aldrig att hon var minderårig”. Enligt Ing-Marie Hägglund, kriminalinspektör vid polisens kommission mot människohandel, har flickan uppgett att de hade sex. Ärendet ingår i en stor kopplerihärva där flera unga flickor utnyttjats av äldre män.

Folkpartiet liberalerna och Liberala Kvinnor står upp för sexköpslagen och har ett starkt engagemang för att prostitution och människohandel ska bekämpas. Handlingar sker utifrån de värderingar vi har. Det är tydligt att Åke Blomqvist inte delar de värderingar som vårt parti bygger på. Människokroppen är inte en handelsvara bland andra.

FN beräknar att människohandel är världens tredje största form av organiserad brottslighet, näst efter narkotika och vapen. Enligt Europol utgör handeln med människor den snabbast växande inkomstkällan för kriminella. Det är framförallt unga människor som far illa i sexhandeln. Debutåldern i prostitution är fjorton år, globalt sett. Minskad efterfrågan på prostitution är helt avgörande om vi menar allvar med ambitionen att förpassa slavhandeln till historiens skräckkabinett. Utan efterfrågan inget utbud.

De som prostituerar sig har ofta har blivit utsatta för traumatiska kränkningar. I en omfattande undersökning från 2003 som genomförts i nio länder, "Prostitution and trafficking in nine countries: an update on violence and post traumatic stress disorder", intervjuades 854 personer som befann sig i eller nyligen varit i prostitution. 63 procent hade varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen. 68 procent uppfyllde kriterierna för posttraumatisk stressyndrom och deras symtom var lika allvarliga som för krigsveteraner, våldtäktsoffer och torterade flyktingar.

Åke Blomqvists människosyn hör inte hemma i Folkpartiet. I Sverige är det sedan tio år förbjudet att köpa sexuella tjänster, särskilt med minderåriga. Åke Blomqvist är som politiker väl medveten om lagstiftningen. Men knappast någon torsk har dömts till fängelse fast lagstiftningen ger utrymme till sex månaders fängelsestraff. Vi välkomnar att sexköpslagen nu utvärderas. Det är uppenbart att lagen måste utrustas med vassare tänder. En tyngre skrämselarsenal än dagsböter behövs om vi vill ha ett torskfritt Sverige.

Birgitta Ohlsson
Helena Bargholtz
Jenny Sonesson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN