ÅSIKT

Kinberg Batra mörkar – och skär i välfärden

Debattörerna: Moderaterna döljer nedskärningar på flera miljarder som drabbar kommunerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: BJÖRN LINDAHL & TT (Montage)
Anna Kinberg Batra har valt att lämna in en budget till Sveriges riksdag som inte bara är ofullständig utan också i delar helt osann, skriver Tomas Eneroth och Fredrik Olovsson.

DEBATT. Moderaterna föreslår nedskärningar på flera miljarder kronor i kommunerna nästa år. Det visar vår granskning av den skuggbudget Anna Kinberg Batra hävdade skulle innebära starkare välfärd.

I Sverige har vi en lång tradition av att politiska partier redovisar sin egen politik öppet och transparent. Denna ordning bör vårdas. Det bidrar till att väljarna får tydliga politiska alternativ att ta ställning till.

För att väljarna ska kunna ta ställning mellan de politiska alternativ som erbjuds krävs inte bara tydlighet utan också ärlighet. Tyvärr ser vi allt fler exempel på hur ärligheten och öppenheten i den politiska debatten urholkas.

Numera tycks Moderaterna ha övergett sin tidigare hållning att öppet redovisa sin politik. I stället har Anna Kinberg Batra valt att lämna in en budget till Sveriges riksdag som inte bara är ofullständig utan också i delar helt osann.

Att Moderaterna totalt föreslår nedskärningar på tjugo miljarder kronor nästa år överraskar sannolikt ingen. Men Moderaterna hävdar att de tvärtom vill stärka kommunernas ekonomi. Problemet är bara att när deras förslag granskas i detalj så stämmer det inte.

När ett oppositionsparti lämnar in sitt förslag till budget i riksdagen ska de redovisa hur deras förslag påverkar ekonomin i kommunerna. Men Moderaterna har helt enkelt mörkat hur flera av deras förslag skulle påverka kommunerna och välfärden.

Moderaterna vill till exempel skära ned på folkhälsa och psykiatri, minska antalet anställda i äldreomsorgen, försämra arbetsmiljön i välfärden och stoppa stora resurser till kommuner som bygger bostäder för alla de unga som behöver flytta hemifrån. Trots att dessa och många andra förslag är uppenbara nedskärningar i kommunerna och välfärden redovisar Moderaterna felaktigt effekten på kommunsektorns offentliga finanser till noll kronor.

Sammanlagt finns i Moderaternas budget mörkade nedskärningar på åtminstone fyra miljarder kronor som slår direkt mot kommunerna och välfärden nästa år. Hur många ytterligare miljarder kronor Moderaterna vill skära de kommande åren redovisas inte alls.

Här borde Moderaterna ta lärdom av de övriga borgerliga partierna som tydligt redovisar att de vill skära mellan sex och tretton miljarder kronor på kommunerna och välfärden nästa år.

Varför Moderaterna har valt att mörka sina nedskärningar på det här sättet är inte svårt att gissa. Det viktigaste utspelet när Anna Kinberg Batra presenterade sin oppositionsbudget var det felaktiga påståendet att Moderaterna satsar mer än regeringen på välfärden och kommunerna.

Sannolikt är det också därför Moderaterna delade ut en budget till de närvarande journalisterna men lämnade in en annan budget till riksdagen.

Mot bakgrund av detta är det inte utan att man frågar sig om Anna Kinberg Batra visste att hon inte talade sanning när hon presenterade Moderaternas budget.

Vi vet inte vilket svar som oroar mest – att hon medvetet farit med osanning eller att hon blivit förd bakom ljuset om vad det egentligen står i hennes budget.


Tomas Eneroth, gruppledare i riksdagen (S)
Fredrik Olovsson, ordförande i riksdagens finansutskott (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM