Debatt

Eko är inte bättre än vanliga jordbruket

Replik från Kersti Linderholm om ekologisk mat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Inom jordbrukspolitiken styrs fortfarande extra pengar till ekologisk produktion, trots att flera statliga utredningar visat att det är ett ineffektivt sätt att nå förbättringar. Replik från Kersti Linderholm.
Inom jordbrukspolitiken styrs fortfarande extra pengar till ekologisk produktion, trots att flera statliga utredningar visat att det är ett ineffektivt sätt att nå förbättringar. Replik från Kersti Linderholm.

DEBATT

REPLIK. En delägare i Krav (Naturskyddsföreningen) och en företrädare för Organic Sweden uppmanar att inte göra ”ekologisk mat” till partipolitik.

Båda dessa debattörer är stora mottagare av politiskt styrda skattepengar, speciellt till ”eko”.

Certifieringen ”ekologisk produktion” har i minst 30 år varit en politisk fråga, även partipolitisk. Bland annat finns det inskrivet i Miljöpartiets partiprogram.

Inom jordbrukspolitiken styrs fortfarande extra pengar till ekologisk produktion, trots att flera statliga utredningar visat att det är ett ineffektivt sätt att nå förbättringar.

Vi som under lång tid har arbetat med miljö- och klimatpåverkan från jordbruk såg en tillnyktring i debatten då flera ledarsidor lyfte Agrifoods rapport som visade att ekologisk produktion inte tillför något mer positivt än vanligt svenskt jordbruk.

Flera oberoende rapporter och undersökningar har visat samma sak tidigare, men inte fått genomslag i media.

Debattörernas uppdrag är att lobba för eko och Krav. Det är alltså inte så konstigt att man gör detta upprop när sanningen blottas.

Det är oräkneliga politiskt märkta skattemiljoner som dessa företrädares organisationer får för att kunna skriva insändare som denna.

Men det vore klädsamt om debattörerna åtminstone höll sig till fakta om svenskt jordbruk. I stället tar man till gamla klyschor om mineralgödsel (konstgödsel) och kemiskt växtskydd.

Argumenten lindas in med rapporteringar från hela världen där definitionen av konventionellt jordbruk inte alls är lika med vårt svenska vanliga jordbruk. Inte ens i Danmark.

Vad gäller import av soja så är det den ekologiska produktionen som idag är beroende av den. Med statens frikostiga bidrag till propagandakampanjer för eko borde argumenten vara kvalitetssäkrade.  

Sverige ligger i framkant vad gäller livsmedelsproduktion, oavsett certifiering. Absoluta merparten av Sveriges jordbrukare jobbar dygnet runt för att producera hållbar mat, inte bara de ekologiska. Men de sistnämnda är ekonomiskt prioriterade av politikerna, liksom debattörerna är.

”Eko” är i högsta grad en politisk fråga där oberoende vetenskap sällan får komma till tals.


Kersti Linderholm, agronomie doktor


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Ekologisk mat

LÄS VIDARE

DEBATT Politiska krafter vill skjuta ner ekomaten

ÄMNEN I ARTIKELN

Ekologisk mat

Jordbrukspolitik

Klimatpåverkan

Jordbruk

Mat