Tror ni att klimatkrisen är en lek, politiker?

Debattören: Nu får vara sluttramsat i Sveriges Ankeborg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är dags att våra politiker tar sig ur den parlamentariska leklådan och börja agera. Ni har ett enormt ansvar att höja landets beredskap inför pågående klimatkatastrof, skriver Luka Vestergaard.
Det är dags att våra politiker tar sig ur den parlamentariska leklådan och börja agera. Ni har ett enormt ansvar att höja landets beredskap inför pågående klimatkatastrof, skriver Luka Vestergaard.

DEBATT. På måndagskvällen släppte FN:s klimatpanel, IPCC, en rapport som iskallt klargör att vi har tre år på oss, alltså kortare tid än en svensk mandatperiod, att stoppa den globala uppvärmningen. 

Genomför vi inte de nödvändiga åtgärderna nu kommer vi inte att klara målet på 1,5 graders temperaturökning, inte heller 2 grader, troligen inte heller 3 grader. 

Det kan låta lite, men bara en halv grad är det som orsakat torka, bränder, extremväder, koralldöd och översvämningar världen över. 

Jag vet inte om riksdagspolitiker läser Aftonbladet, men bara tre dagar senare röstar samtliga riksdagspartier utom ett för sänkt skatt på fossila bränslen till EU:s miniminivå och därefter helt slopad skatt på fossila bränslen. Något som EU – som brukar vara sämre på miljöpolitik än Sverige – därför måste godkänna och kanske inte ens går med på. 

Den populistiskt förflugna och oheliga alliansen mellan V, SD, KD, M med flera, ska släcka törsten på de dieselhungriga som vill ta oss och vårt samhälle tillbaka till stenåldern. Och de påstår dessutom att detta enbart ska gälla i några månader.

Skatt är den del av inkomsten som vi medborgare betalar för att makthavare och statsapparat ska åstadkomma det som ligger i nationens bästa intresse. 

Jag betalar också skatt för att ni, politiker, ska våga ta modiga samhällsbeslut.

Nu mutar politikerna medborgarna med deras egna pengar för att behålla makten på bekostnad av våra barns hälsa och framtid, som en twittrare nyligen beskrev den olycksaliga teater som ägde rum i riksdagens kammare i torsdags.

Vad håller ni på med egentligen? Nyamko Sabunis avsked visar hur viktigt det är att politiker matchar vad de gör med vad de säger. 

Nu får det basker mig vara sluttramsat i Sveriges Ankeborg! Begriper ni riksdagspolitiker inte hur seriöst allvarligt klimatläget är – det som i rapport efter rapport inte precis beskrivs i rosenröda termer? 

Behöver ni köpa nya glasögon? Behöver ni gå på fler engelskakurser? Behövs det tryckas upp exemplar åt er med större text? Behöver ni fråga era barn och barnbarn om vad de tycker? Behöver Greta Thunberg ockupera riksdagshuset igen?

Fatta vad klimatrapporterna faktiskt pekar på! Att det är er saktfärdighet och okunskap rapporterna handlar om!

Jag har all förståelse för att klimatomställningen inte ska bäras på axlarna av vanliga knegare.

Jag tror att det dåliga miljösamvetet bidragit till bland annat MP:s förfall, men ni som sitter på makten är inte bara där för att jäsa i era lunchsoffor, göra likadant, byta färg på varandras Armani-slipsar och klia varandra på ryggen med era röstknappar.

Ni har ju faktiskt ett enormt ansvar att höja landets beredskap inför pågående klimatkatastrof och ett hot av säregen existentiell natur. 

Jag vet att just nu tror och hoppas ni att valet ska bli som vanligt; vanliga strutspolitikers prat om skatter och papperspåsar, alliansfrihet och åtta nyanser av Kalle ankors regeringsduglighet, men det kan inte, det får inte, bli så igen! 

IPCC fastslår att vi bara har tre år på oss och att det väntar förödande konsekvenser om vi misslyckas. 

Tror ni att allt detta bara är på skoj? Det är dags att ta ert första steg ur den parlamentariska leklådan och börja agera i enlighet med alla bettinginstituts förutspåelser, ett Klimatval 2022.


Luka Vestergaard, riksdagskandidat för Klimatalliansen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE