SD:s koppling till Putin borde oroa M, KD och L

Annie Lööf: Var finns garantierna att Putinkramare inte hamnar i regeringskansliet?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När nu M, KD och L säger sig vara överens med SD om säkerhetspolitiken måste frågan ställas: Var finns garantierna för att det vid ett regeringsskifte inte sitter proryska sverigedemokrater på höga positioner i regeringskansliet? skriver Annie Lööf.
När nu M, KD och L säger sig vara överens med SD om säkerhetspolitiken måste frågan ställas: Var finns garantierna för att det vid ett regeringsskifte inte sitter proryska sverigedemokrater på höga positioner i regeringskansliet? skriver Annie Lööf.

DEBATT. Två veckor innan Rysslands fullskaliga, vedervärdiga attack på Ukraina kunde Jimmie Åkesson inte välja mellan Putin och Biden.

Under många år har Sverigedemokraterna uppmärksammats för att ha inspirerats och imponerats av auktoritära ledare och opinionsbildare med tydliga kopplingar till Putins krets.

När nu M, KD och L säger sig vara överens med SD om säkerhetspolitiken måste frågan ställas – var finns garantierna för att det vid ett regeringsskifte, där SD ingår i regeringsunderlaget, inte sitter proryska sverigedemokrater på höga positioner i regeringskansliet?

Europa och världen står inför en av vår tids största kriser i och med Rysslands illegala och oprovocerade krig mot Ukraina. I det läget måste hela samhället och i synnerhet politiker ta hotet om rysk påverkan på våra politiska beslut och vår demokrati på största allvar.

Vi måste undanröja varje risk att beslutsfattare springer Putins ärenden.

Ända sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen har partiet haft företrädare som uttryckt stöd för Vladimir Putin.

Under de senaste åren har man bland annat representerats av två ledamöter i försvarsutskottet – Mikael Jansson och Roger Richtoff – som båda hyllat Putin.

När Jansson lämnade partiet 2018, efter åtta år i försvarsutskottet, åkte han raka vägen till en konferens i Ryssland. Där Putins utrikesminister Lavrov talade och där Jansson själv höll tal och framförde sitt varma tack till Putin för kriget i Syrien.

Så sent som i mars i år fick Roger Richthoff lämna som ledamot i försvarsutskottet efter att ha delat en video där Putin och Ryssland tackas för invasionen av Ukraina. Då hade han suttit i försvarsutskottet sedan 2014.

I över ett decennium har man alltså haft ledamöter, med tillgång till säkerhetsklassade uppgifter om svensk försvars- och säkerhetspolitik, som helt uppenbart haft sympatier för Vladimir Putin och hans politik.

När Jimmie Åkesson konfronterats med detta konstaterar han att det har varit ”upprepade klavertramp under en tid”, men att han inte vet vad det beror på.

Sverigedemokraternas val av representanter i försvarsutskottet har senare försvarats av Åkesson som menat att de som företrätt partiet i försvarsfrågor har ”gjort det på ett bra sätt”. Uttalandet visar att Åkesson inte förstår allvaret i situationen som Sverige och Europa nu befinner sig i.

Den här inställningen från Sverigedemokraternas högsta ledning väcker onekligen frågor:

  • Kan svenska folket lita på att Sverigedemokraternas så kallade ”klavertramp” med tveksamma kopplingar till Putins regim hör till historien?
  • Kan svenska folket lita på att inga Putin-lojala Sverigedemokrater får tillträde till höga poster på Rosenbad, eller tillgång till säkerhetsklassad information, om nästa regering är beroende av SD:s stöd?
  • Har M, KD och L, som nu säger sig vara överens med SD om säkerhetspolitiken, fått garantier från Jimmie Åkesson om att han har tagit tag i Putinkramandet i sitt eget parti?

Allvarliga frågor, som måste ställas. För det är på riktigt nu. Vi ser vad Putins värderingar och politik lett till. Hur det har krossat freden i Europa.

Hur ett tidigare fritt och självständigt Ukraina, helt oprovocerat bombats sönder, hur tiotusentals människor mördats, hur miljoner människor tvingats fly. 

Putinregimen har under lång tid odlat goda relationer med de nationalistiska krafterna i Europa med baktanke om att få något i gengäld. Man har lånat ut pengar och stjärnglans till Frankrikes Le Pen och Ungerns Orbán bland många andra. Krafter som också SD har goda kontakter med.

Vi ser hur den ryska regimen använt allianser med västerländska alternativmedier för att sprida sin världsbild och skapa kontaktytor. De svenska SD-nära alternativmedierna är inga undantag.

När verkligheten ser ut som den gör, då bör svenska folket kunna kräva av sina folkvalda politiker att man tar uppgifter om Putinister i sina egna led på största allvar.

Då räcker det inte med avståndstaganden och att utesluta företrädare när skadan väl är skedd. Information som rör rikets säkerhet får inte hamna i orätta händer.

Putins storskaliga attack på Ukraina markerar ett nytt, historiskt mörkt kapitel i vår kontinents historia. Historiens dom över Putins agerande kommer att vara hård.

Men lika hård kommer domen falla över de som inte står upp för den liberala demokratin, friheten och rättsstatens principer när det är som viktigast.


Annie Lööf, partiledare (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE