C och SD skämmer ut Sveriges miljöpolitik

Slutreplik från tankesmedjan Cogito om miljöorganisationers rätt att överklaga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

C verkar inte ha koll på sina egna förslag. Det som föreslås är att regeringen ska agera i EU och internationellt för att ändra Århuskonventionen. Slutreplik från Henrik Jalalian, tankesmedjan Cogito.
C verkar inte ha koll på sina egna förslag. Det som föreslås är att regeringen ska agera i EU och internationellt för att ändra Århuskonventionen. Slutreplik från Henrik Jalalian, tankesmedjan Cogito.

SLUTREPLIK. Magnus Ek skriver att C inte förhandlat med SD. Det har inte heller någon påstått.

Däremot gör C gemensam sak med SD och driver fram ett förslag om att stoppa miljöorganisationers rätt att överklaga. Ek tillstår själv att så är fallet, så på den punkten är vi överens. 

Beskedet är god konsumentinformation till väljarna inför höstens val. Få är nog imponerande över C:s motstånd mot att förhandla med SD, om de sedan gemensamt röstar för förslag om att dra in rättsstatliga principer.  

Ek påstår att förslagen bara handlar om ”skyddsjakt i Sverige”.

C verkar inte ha koll på sina egna förslag. Det som föreslås är att regeringen ska agera i EU och internationellt för att ändra Århuskonventionen.

Detta beskrivs med all önskvärd tydlighet i miljöutskottets betänkande och i C:s egen motion. Att riva upp och förhandla om Århuskonventionen i detta utsatta läge för internationella miljöorganisationer, är djupt oansvarigt och farligt.  

Andra länder lär dessutom bli förvånade över att Sverige vill förhandla om en konvention som riksdagen redan godkänt. De lär bli ännu mer förvånade över att Sverige vill riva upp konventionen på grund av skyddsjakt. Detta finns ett enkelt skäl till det: 

Århuskonventionen saknar bestämmelser om just skyddsjakt. Ridå. SD och C skämmer ut Sveriges miljöpolitik internationellt. 

Olof Palme sa en gång att ”svensk utrikespolitik är inga pajaskonster. Det är inte hä hä och hepp hepp”.

Detta borde gälla även i miljöpolitiken. Att SD sysslar med dessa pajaskonster är en sak. Det märkliga är att C gör dem sällskap.  


Henrik Jalalian, jurist och verksamhetsledare för den gröna tankesmedjan Cogito


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE