Ni gör fel analys om skolans problem, C

Replik från Liberalerna om krisen i den svenska skolan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-06-17

Centerpartiet säger att vi behöver göra vår hemläxa, men har inte bemödat sig med att sopa rent framför sin egen dörr. Replik från Lotta Edholm och Fredrik Malm.

REPLIK. Muharrem Demirok och hans partikamraters nya intresse för skolan är något vi välkomnar. Tyvärr saknar de en analys om vilka systemfel som gör att skolan dras med stora problem.

 

Den som har missat Liberalernas omläggning av skolpolitiken måste ha skygglapparna på. Liberalerna tog över skolpolitiken för åtta månader sedan och har redan börjat städa undan osunda drivkrafter i friskolesystemet, vi har förhandlat fram stora tillskott och satsningar och vi har fört in hjärnforskningen i skolans värld.

Till råga på allt kommer det vara reformer med stöd i riksdagen. Vi hoppas att även Centerpartiet är beredda att rösta för vår politik, men då behöver de förändra sin politik i grunden.  

 

Centerpartiet framhärdar fortfarande på sin hemsida att det digitala perspektivet ska inkluderas i alla delar av utbildningsväsendet. Det är obegripligt att den senaste tidens forskarkritik mot skärmar och surfplattor i skolan inte nått fram.

Oviljan från Centerpartiet att lyssna på hjärnforskarna och barnläkarna är anmärkningsvärd.

 

Skolan måste utgå ifrån barns kognitiva utveckling. Men skolan har sedan många år varit starkt präglad av vad som kan beskrivas som postmodern pedagogik, som bidragit till att den ursprungliga idén om att lära ut fakta och kunskaper delvis har frångåtts.

I stället har en mer subjektiv kunskapssyn tagit över, där diskussion kring åsikter varit centralt och där utbildningen tagit avstamp i elevens egna erfarenheter och önskemål, med läraren som en slags mentor och samtalspartner.

Regeringen kommer föra tillbaka skolan till grunderna.

 

När det gäller skolans ekonomi har Centerpartiet rätt i att det är tuffa tider. Just nu ser vi en historiskt hög inflation och det drabbar alla delar av välfärden, inte minst skolan.

Alla i politiken vet att med lite siffertrixande kan man visa på nästan vad som helst. Vad som däremot inte går att trixa bort är att andelen av statsbudgeten som går till skolan 2023 är den högsta på 20 år. Det kan ingen med hedern i behåll säga är en förhandlingsförlust för Liberalerna.

 

Däremot så har vi analyserat Centerpartiets förslag till statsbudget förra året. Om den skulle gått igenom hade skolan fått nära på en halv miljard mindre kronor jämfört med regeringen.

Hur förklarar Centerpartiet det?

 

Skolan kommunaliserades med stöd av Centerpartiet för 30 år sedan. Vi, liksom Sveriges lärare, menar att det var ett stort misslyckande.

Det är illavarslande att Demirok och hans partikamrater vägrar inse detta eftersom det är uppenbart att skolan inte prioriteras med dagens styrning. Staten behöver stärka sitt ansvar över skolans styrning, inte minst ekonomiskt.

 

Centerpartiet säger att vi behöver göra vår hemläxa, men har inte bemödat sig med att sopa rent framför sin egen dörr. Inse att postmodern pedagogik, massdigitaliseringen av tidiga årskurser och kommunaliseringen var ett misstag så är ni välkomna in i matchen!


Lotta Edholm, skolminister (L)
Fredrik Malm, riksdagsledamot och ordförande i utbildningsutskottet (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.