Yrvaket uppvaknande av bromklossen SD

Replik från Moderaterna om försvarssamarbetet i EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SD:s motstånd, tillsammans med regeringens senfärdighet, har lett till att Sverige har gått miste om inflytande över utformningen av EU:s försvarssamarbete, skriver Pål Jonson, Hans Wallmark och Tomas Tobé.
SD:s motstånd, tillsammans med regeringens senfärdighet, har lett till att Sverige har gått miste om inflytande över utformningen av EU:s försvarssamarbete, skriver Pål Jonson, Hans Wallmark och Tomas Tobé.

REPLIK. Sverigedemokraterna skriver att partiet har ändrat åsikt och nu är positivt till EU:s försvarssamarbete.  Det är bra att SD ser behovet av att Sverige måste vara aktivt i ett fördjupat försvarssamarbete inom EU. Samarbetet inom EU kommer att vara viktigt för att utveckla försvarskapaciteten inom de europeiska länderna framgent.

Problemet är att SD tillsammans med regeringen varit en bromskloss när det gäller att skapa en svensk agenda för samarbetet.

Europa kommer att behöva ta ett större ansvar för sin egen säkerhet de kommande åren. Säkerhetsläget både i Europa, men även globalt, har försämrats under en längre tid. Den ökande osäkerheten måste Sverige möta dels genom att stärka vårt nationella försvar och dels genom att samarbeta med andra likasinnade länder och organisationer som Nato och EU.

SD har dock de senaste åren varit tydligt emot både ett svenskt Nato-medlemskap och ett fördjupat försvarssamarbete inom EU.

SD:s motstånd, tillsammans med regeringens senfärdighet att driva tydliga svenska positioner, har lett till att Sverige har gått miste om inflytande över utformningen av EU:s försvarssamarbete.

Ett tydligt exempel på det är bristen på svenskt deltagande med koppling till den svenska försvarsindustrin inom de så kallade Pesco-projekten – just den industri som SD säger sig vilja värna.

Partiets säkerhetspolitiska historik innehåller också en hel del andra minst sagt tveksamma ställningstaganden. SD har markerat mot ett svenskt Natomedlemskap, och sa så sent som i sitt valmanifest inför valet 2018 att ”Sverigedemokraterna vill att Sverige ska respektera balansen mellan stormakterna”. 

I samma valrörelse kunde partiledaren Jimmie Åkesson inte tydligt säga vem av Emmanuel Macron och Vladimir Putin som han föredrog.

Det faktum att SD tydligt inte kan välja mellan demokratiska länder med liknande säkerhetsintressen som Sverige och ett autoritärt land som Ryssland som med våld har flyttat på Europas gränser är oroväckande. Det är inget att ta lättvindigt på och här har Sverigedemokraterna fortsatt mycket att klargöra. 

Sverigedemokraterna slår sig för bröstet och kallar sig för det mest försvarsvänliga partiet. Den bilden har dock fått sig ett par törnar det senaste året. SD ställde sig bakom Försvarsberedningen trots att Socialdemokraterna splittrat beredningens helhet genom att inte kunna ställa upp på beredningens ekonomiska ram.

I sin budgetmotion i höstas gav SD heller inte några tillskott till försvaret utöver det regeringen gett besked om. Vi moderater tillförde i vår budgetmotion ca fyra miljarder extra.

Moderaterna välkomnar att SD har bytt åsikt när det gäller det europeiska försvarssamarbetet. Det kommer att bidra till att sätta ökad press på regeringen att agera för att värna svenska intressen i samarbetet.

Uppvaknandet är dock yrvaket och SD har en hel del att bevisa för att skapa trovärdighet kring sin säkerhetspolitiska linje.


Pål Jonson, försvarspolitisk talesperson (M)
Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson (M)
Tomas Tobé, Europaparlamentariker (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE