Debatt

Ändring i ebo bryter inte segregationen

Replik från Kompis Sverige om undantag från ebo-lagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ändringar i ebo-lagen kommer inte ge Fatima i Angered någon att prata svenska med. Det kommer inte få etablerade svenskar att plötsligt dela med sig av sitt personliga nätverk eller ta en fika med en ny svensk, skriver Johan Bäckström.
Ändringar i ebo-lagen kommer inte ge Fatima i Angered någon att prata svenska med. Det kommer inte få etablerade svenskar att plötsligt dela med sig av sitt personliga nätverk eller ta en fika med en ny svensk, skriver Johan Bäckström.

DEBATT

REPLIK. Oppositionsrådet i Göteborg, Jonas Attenius (s) skriver på Aftonbladet debatt 4 februari 2020 att hela Göteborg borde undantas från EBO-lagen, en lag som ger asylsökande rätt att bosätta sig där de själva vill. Undantaget motiveras med att integrationen har misslyckats.

Jonas Attenius konstaterar mycket riktigt att det faktum att svenskfödda och utrikes födda inte möts är det som skapat segregationen.

Men när slutsatsen blir att om det bara flyttar färre med utländsk bakgrund till Göteborg så ska allt lösa sig så tycker jag att han i bästa fall förenklar frågan. I värsta fall bidrar hans ord till ökad polarisering och segregation.

Ändringar i ebo-lagen kommer inte ge Fatima i Angered någon att prata svenska med. Det kommer inte få etablerade svenskar att plötsligt dela med sig av sitt personliga nätverk eller ta en fika med en ny svensk. Men det är dessa vardagliga möten som är lösningen för att bryta segregationen här och nu. Och vi har alla ett ansvar och en möjlighet att göra något åt situationen.

Jag förstår att man som politiker kan finna det svårt att prata i sådana termer. Man vinner inga politiska poäng på sådant i dagens samhällsklimat. I stället tävlar politiker som att ”ta bladet från munnen” och ”säga som det är”.

Men politiker måste ibland våga erkänna att vissa delar av samhällsutmaningen inte har politiska lösningar. Segregationen bryts när människor möts. Det kan inte politiker ordna. Men det kan du och jag.

Vi på den ideella föreningen Kompis Sverige har därför bestämt oss för att de kommande åren se till att människor i Göteborg med omnejd ges möjlighet att träffa personer med en annan bakgrund än sin egen för att bryta segregationen.

Genom att matcha människor med olika bakgrund i kompispar och anordna aktiviteter vill vi visa att integration är roligt och enkelt. Jonas Attenius och alla andra i Göteborg är mer än välkomna.


Johan Bäckström, verksamhetschef, Kompis Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Integrationen i Sverige

LÄS VIDARE

DEBATT Göteborg måste få ta emot färre invandrare

ÄMNEN I ARTIKELN

Integrationen i Sverige

Jonas Attenius

Integration

Angered

Segregation

Göteborg