Ja, inför ett bidragstak – men för de rikaste

Vänsterpartiet: Vi behöver en gräns för höginkomsttagare som vill utnyttja rut-, rot- och ränteavdrag

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Som du brukar säga, Ulf Kristersson: Låt oss införa ett bidragstak! Men till skillnad från er tycker vi inte att det är fattiga som ska göras fattigare utan att de rikaste kan städa och renovera sina hus utan bidrag, skriver Ulla Andersson.
Foto: TT, GETTY, DENNY LORENTZEN (Montage)
Som du brukar säga, Ulf Kristersson: Låt oss införa ett bidragstak! Men till skillnad från er tycker vi inte att det är fattiga som ska göras fattigare utan att de rikaste kan städa och renovera sina hus utan bidrag, skriver Ulla Andersson.

DEBATT

DEBATT. Moderatledaren Ulf Kristersson ligger som vanligt och snickrar på sitt bidragstak. Vi har sett honom däruppe många gånger förr. Ulf vinkar nöjt till sina väljare i de andra stora villorna och ropar åt dem att inte oroa sig. De kan lugnt beställa guldhandtag till toaletten och italiensk marmor till altanen.

Moderaternas bidragstak är ju självklart aldrig till för dem, utan det är bara de fattiga som ska klämmas åt och misstänkliggöras. Det är ett tak som ska få dem att böja rygg och huka sig så att de ska veta sin plats på samhällsstegen.

Medan familjer med många barn och låga inkomster ska ha bidragstak så tycks det inte finnas några gränser för vilka bidrag, förlåt jag menar avdrag, Moderaterna menar att den ekonomiska eliten ska ha. Det gäller att värna sina kärntrupper, så de får en extra dusör av skattebetalarna genom sina bidrag för städhjälp, trädgårdsmästare, läxhjälp, vaktbolag, poolskötare och partyfixare.

Det är inte ofta vi i Vänsterpartiet kan hämta inspiration från Moderaterna men nu har det hänt. Kors i bidragstaket! Vi tycker nämligen att idén med ett bidragstak faktiskt kan vara något att jobba vidare med, men självklart då för en helt annan målgrupp. 

En målgrupp som redan har det väldigt gott ställt och som utan bekymmer kan avstå en del av sina bidrag, eller avdrag som det heter.

Vänsterpartiet menar att såväl rut som rot borde avskaffas då de pengarna behövs till gemensam nytta i stället. Att städa våra sjukhus och skolor, bygga nya hyresrätter och rusta allmännyttan så att unga småbarnsfamiljer och folk med vanliga inkomster har någonstans att bo, det är betydligt viktigare och kommer fler till del än privat städning, trädbeskärning och byggande av altaner och nya kök i de välbärgades villor och dyra bostadsrätter.

Vänsterpartiet har förstått att vi är det enda partiet som vill det, men vi erfar att väldigt, väldigt många håller med oss.

Vi menar också att ränteavdragen måste trappas ned eftersom de urgröper finansieringen av välfärden, gynnar bankernas vinster, driver upp bostadspriserna och skuldsättningen hos hushållen. Dessutom är även de väldigt ojämnt fördelade.

Den rikaste tiondelen av hushållen får närmare 10 gånger mer subventioner än den ekonomiskt svagaste. Den här gruppen borde i större utsträckning kunna bära sina lån än grupper med lägre inkomster.

Vänsterpartiet tycker att skatteresurser ska komma alla till del, vara behovsstyrda och fler partier än vi borde rimligen vara intresserade av att få pengarna att räcka nu när de demografiska förändringarna är här och välfärden är underfinansierad!

Om övriga partier nu inte vill slopa rot och rut så borde de väl åtminstone kunna införa ett bidragstak för den
grupp som har den högsta inkomsten och dessutom har den absolut största delen av kapitalinkomsterna.

Det här är ett tips och en direkt uppmaning till den S-ledda regeringen att sätta bidragstak efter bärkraft.

Vänsterpartiets förslag innebär att dessa höginkomsttagare enbart får göra avdrag för rut-, rot- och ränteavdrag för max 10 000 kronor per år. I dag kan den här gruppen göra obegränsade ränteavdrag och rut- och rot-avdrag för max 50 000 kronor per år och person i ett hushåll. I genomsnitt gör en person i denna inkomstgrupp också avdrag med drygt 28 000 per år varav cirka 20 000 på rut och rot.

Det är billigt att vara rik i Sverige i dag, bidragen ( förlåt avdragen)  haglar tätt. Och det är tid att ändra på det.

Som du brukar säga, Ulf Kristersson: Låt oss införa ett bidragstak! Men till skillnad från er tycker vi inte att det är fattiga som ska göras fattigare utan att de rikaste kan städa och renovera sina hus utan bidrag, det både kan de och klarar av om du oroar dig över det.

Så hör du något som knackar så är det jag som är där och bygger bidragstak – på rätt hus den här gången. 


Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE