Vi behöver en hållbar migrationspolitik

Replik från Morgan Johansson om migrationsdebatten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det finns mycket att säga i den pågående migrationsdebatten. Det är viktigaste är ett lagförslag som är långsiktigt hållbart, värnar asylrätten, rättssäkert och lever upp till internationella förpliktelser, skriver Morgan Johansson (S).
Det finns mycket att säga i den pågående migrationsdebatten. Det är viktigaste är ett lagförslag som är långsiktigt hållbart, värnar asylrätten, rättssäkert och lever upp till internationella förpliktelser, skriver Morgan Johansson (S).

Maria Malmer Stenergard (M) vill debattera migrationspolitik med mig. Gärna det. Det finns ju mycket att säga.

Min företrädare Tobias Billström (M) drev igenom Europas mest generösa asylpolitik, och världens mest generösa system för arbetskraftsinvandring. Det var moderaterna som ledde in Sverige i flyktingkrisen.

Er asylpolitik ledde fram till att Sverige tog emot 12 procent av alla asylsökande som kom till EU, trots att Sverige bara utgör 2 procent av EU:s befolkning. Era regler för arbetskraftsinvandring har inneburit omfattande fusk, fiffel och människoexploatering.

Det har vi fått strama upp. När flyktingkrisen kom 2015 införde vi gränskontroller, ID-kontroller och den tillfälliga lagen. Efter det så har antalet asylsökande till Sverige minskat med nästan 90 procent. I dag tar Sverige emot ca 3 procent av de asylsökande som kommer till EU.

Också arbetskraftsinvandringen fick vi strama upp. Polisen fick ökade möjligheter till arbetsplatsinspektioner, vi fördubblade sanktionsavgifterna för den som utnyttjar illegal arbetskraft och införde ett särskilt människoexploateringsbrott. Ytterligare åtgärder kommer under mandatperioden.

Den tillfälliga lagen tog ner Sveriges asyllagstiftning till EU:s miniminivå, och var avgörande för att skapa ett andrum och ge de asylsökande som redan kommit ett bra mottagande och integration.

Men nästa sommar löper lagen ut, och jag gav därför migrationskommittén i uppdrag att utforma en ny lagstiftning. Socialdemokraternas utgångspunkt är att vi ska behålla den kontroll vi i dag har, och det innebär att Sverige inte kan ha en ordning som i alltför hög utsträckning avviker från andra EU-länder. En återgång till de mycket generösa reglerna från 2015 är uteslutet.

Jag hade hoppats på en bred uppgörelse, men tyvärr lämnade moderaterna partiförhandlingarna i förra veckan.

Moderaternas avhopp kom 90 minuter efter det att SD deklarerat att de inte trodde på en bred överenskommelse. Det är uppenbart att moderaterna numera inte vågar skilja sig alltför mycket från SD, och att partierna samordnar sin politik i allt högre utsträckning.

Jag har ändå goda förhoppningar om att få ett bra underlag från kommittén. De rapporter jag får tyder på att regeringen kommer att få ett väl avvägt lagförslag som ligger nära den tillfälliga lag som nu gäller. Det är viktigt att det är långsiktigt hållbart, värnar asylrätten, är rättssäkert och lever upp till internationella förpliktelser.

Vi socialdemokrater är öppna för fortsatta partiförhandlingar med utgångspunkt från betänkandet, så att vi kan få en stabil och långsiktig lagstiftning på plats nästa sommar.


Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE