Debatt

Ta barnen och passet från IS-återvändarna

C-politiker: Sverige måste sluta dalta med terrorister

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Föräldrar som frivilligt utsatt sina barn för en krigszon i syfte att ansluta sig till ett terrornätverk ska fråntas vårdnaden av barnen, skriver debattörerna. På bilden en kvinna i flyktinglägret al-Hol i Syrien där flera barn till IS-svenskar befinner sig.
Föräldrar som frivilligt utsatt sina barn för en krigszon i syfte att ansluta sig till ett terrornätverk ska fråntas vårdnaden av barnen, skriver debattörerna. På bilden en kvinna i flyktinglägret al-Hol i Syrien där flera barn till IS-svenskar befinner sig.

DEBATT

DEBATT. Än är det sommar. Sverige visar sig från sin bästa sida. En illusion av trygghet. Mitt ibland oss finns dock människor som våldtagit, mördat och torterat.

Individer som bidragit till att göra över fem miljoner människor hemlösa, som drivit miljontals på flykt. Individer som bidragit till orsakandet av den stora flyktingkrisen 2015, som FN bedömt vara den största i världshistorien och nu är de hemma igen. Här, mitt ibland oss och de rör sig fritt. Fria män och kvinnor.

Vi talar om de 150 personer som Säpo känner till har tagit sig in i landet efter att ha stridit för Islamiska Staten i främst Syrien och Irak. Potentiellt finns det ytterligare 150 personer, de mest ideologiskt motiverade, som kan förväntas återvända. 

I Sverige var vi tidiga med att debattera hur vi skulle agera när IS-svenskarna valde att återvända hem. Trots det har vi inte lyckats med mer än att år 2018 införa en lag som förhindrade framtida terror-turisters krigsförbrytelser. Eftersom lagstiftning inte kan tillämpas retroaktivt så är den tyvärr tandlös mot de som nu återvänder.

Våra nordiska grannländer gick längre. De dömde och utvisade de som haft någon form av samröre med IS. I Sverige förblir dock krigsförbrytare en säkerhetsrisk för allmänheten.

För det rör sig trots allt om individer som vistats i miljöer där våld och död normaliserats. Individer som utfört grova våldshandlingar mot sina medmänniskor och som förmodligen lider av posttraumatisk stress. 

En giftig cocktail, som toppas med en religiöst extremistisk ideologi och kunskap om vapen och vapenhantering. 

Hur motiverar vi det faktum att vi ger asyl till offer, överlevare, för att sedan även välkomna deras förbrytare? För krigets offer innebär det att de kan möta sina förövare, kanske på samma gata, samma arbetsplats eller skola.

Vi vill att Sverige följer andra EU-länders praxis genom att åtala, döma samt dra in förövarnas pass. Har man anslutit sig till terrorgrupper och utfört krigsförbrytelser har man förverkat sin rätt att ta del av det svenska samhällets trygghet, gemenskap och förmåner. 

Sverige måste också aktivt bidra till att en internationell tribunal inrättas, som man bland annat gjorde efter folkmorden i forna Jugoslavien och Rwanda, för att på plats utreda, åtala och döma skyldiga nära brottsplatsen. 

Att Sverige blivit en exportör av terrorister kan tillskrivas den misslyckade integrationen av nyanlända. Ingen var förvånad när en stor del av den grupp som rest för att ansluta sig till IS visade sig komma från områden som redan var klassificerade som utsatta och där segregation tillåtits att bli ett problem. 

Radikaliseringen av svenska medborgare började på hemmaplan både helt öppet och i slutna grupper. Sverige måste omedelbart upphöra med finansieringen av antidemokratiska och våldsbejakande organisationer med skattebetalarnas pengar, samt övervaka utländsk finansiering av mötesplatser och församlingshus.

Dessa åtgärder är nödvändiga ur säkerhetssynpunkt.

Det är också nödvändigt att ta hem de svenska barnen som sitter fast i krigs läger i Syrien och Irak. Ett barn är aldrig ansvarigt för sina föräldrars handlingar och som svenska medborgare har de rätt till svenska myndigheters beskydd.

Här räcker det inte med en orosanmälan – föräldrar som frivilligt utsatt sina barn för en krigszon i syfte att ansluta sig till ett terrornätverk skall fråntas vårdnaden av barnen.

Åtgärderna behöver vara långgående. Barnen behöver rehabiliteras efter den exponering och normalisering av våld som de utsatts för och måste omhändertas för att inte utsättas för ytterligare övergrepp och risken att radikaliseras i en våldsbejakande, extremistisk miljö. 

Svenska medborgare som blivit IS-anhängare har medverkat till att ta ifrån miljontals människor deras hem och sin trygghet. Det är dags att Sverige tydligt visar att detta är oacceptabelt för alla som bor och verkar i vårt land. 

Den svenska sommaren är snart över. Det borde vårt daltande med terrorister också vara.


Aphram Melki, kommunalråd Järfälla kommun (C)
Diana Zadius, juridikstuderande, kommunfullmäktige ledamot Uppsala kommun (C)
Can Savran, kommunalråd Åre kommun (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

IS-svenskarna

LÄS VIDARE

DEBATT I Sverige behöver ingen leva i klaner

ÄMNEN I ARTIKELN

IS-svenskarna

Terrorism

Järfälla

IS/Daesh (Islamiska staten)

Centerpartiet