Debatt

Vi i Israel behöver inte vänner som dagens KD

Fd israelisk ambassadör: Lars Adaktussons gäst i riksdagen förespråkade krigsförbrytelser

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kristdemokraterna säger att de vill vara vän med och allierad med Israel. Men vi behöver vänner som stödjer grundläggande demokratiska värden, skriver Ilan Baruch.
Kristdemokraterna säger att de vill vara vän med och allierad med Israel. Men vi behöver vänner som stödjer grundläggande demokratiska värden, skriver Ilan Baruch.

DEBATT

DEBATT. Efter förra månadens val i Israel har den bistra verkligheten blivit allt tydligare. Anhängare av Kahane-partiet, som är rasistiska ultranationalistiska politiker vilka förespråkar fördrivning av palestinier och som tidigare inte uppfattats som rumsrena, har fått ny legitimitet.

Dessa förväntas nu få positioner i Netanyahus nya koalition.

Benjamin Netanyahu kommer högst troligt att leda den nya regeringen, hans femte. Han själv har redan klargjort att han förordar en annektering, ett övertagande, av delar eller hela Västbanken. Trump-administrationen har, genom att erkänna den israeliska suveräniteten över de syriska Golanhöjderna, ett territorium erövrat i krig 1967, fått Israel att tro att USA kommer att erkänna Israels fullständiga övertagande av Västbanken som en del av Israel.

Att det bara är en fråga om tid.

Naturligtvis är inte palestinierna på Västbanken tillfrågade, inte heller respekteras deras grundläggande mänskliga rättigheter som invånare. Detta leder oundvikligen till Apartheid. Denna dystra politiska verklighet åtföljs av ökande attacker mot människorättsförsvarare inom det civila samhället i Israel.

Det är med denna bakgrund som Kristdemokraterna bjudit en organisation som heter My Truth till Sveriges riksdag. Som en israelisk medborgare som bryr sig om min lands framtid, känner jag mig tvungen att berätta om organisationen och det arbete som de gör.

My Truth består av israeliska reservsoldater, som hävdar att de avslöjar verkligheten på Västbanken. I själva verket fokuseras deras arbete på att tysta israeliska människorättsorganisationer. Deras verksamhet handlar om att motverka och tysta organisationen Breaking the Silence, som är en grupp israeliska veteraner som arbetar för att få ett slut på ockupationen.

My Truth har till och med försökt få till stånd en särskild lag som ska förbjuda Breaking the Silence Law att få tala i israeliska skolor.

Det är helt legitimt att inte hålla med ståndpunkter från israeliska människorättsförsvarare. Men lagstiftning som skulle göra det olagligt för dessa att yttra sig är antidemokratiskt.

Avihai Shorshan, medgrundare och verkställande direktör för My Truth och en av organisationens representanter i riksdagen förra veckan, bor i den illegala israeliska bosättningen Kfar Adumim på Västbanken. Han är också aktiv i Jerusalem Belt Forum, en organisation som verkar för tvångsförflyttningar av palestinska samhällen runt om Jerusalem.

Shorshan har framför allt varit inblandad i en kampanj som förespråkar förstörelse av den palestinska byn Khan al-Ahmar. Denna by, hem för hundratals palestinier, är strategiskt belägen intill Highway 1, som förbinder Jerusalem med Jordandalen, och är av särskilt intresse för dem som syftar till att göra en palestinsk stat omöjlig.

Tvångsförflyttning av befolkningen och rivning av byn Khan al Ahmar skulle dela Västbanken i två delar och omöjliggöra ett territoriellt sammanhållet livskraftigt Palestina och därmed omöjliggöra en livskraftig palestinsk stat.

Dessutom har Shorshan förespråkat användandet av kollektiv bestraffning av palestinier. Vid ett tillfälle mördades en 13-årig flicka i en bosättning i närheten av Hebron. Förövarna kom från en mindre stad i Närheten, Bani Naim.

När Kristdemokraternas gäst i riksdagen utfrågades av Israelisk media om denna händelse svarade Shorshan: "Riv den och utvisa alla byborna till Judea och Samaria (andra delar av Västbanken) och gör område till en strand … gör det till ett exempel.” Det han förespråkar, att riva en stad med över 20 000 invånare, är givetvis en krigsförbrytelse.

Bosättare i allmänhet och i synnerhet Avihai Shorshan försöker förstöra alla möjligheter till en tvåstatslösning i Israel-Palestina och därmed även hoppet om att upprätthålla en levande demokrati i Israel själv.

Att bjuda in extremhögern och grupper som aktivt stödjer bosättarpolitiken till internationella plattformar underminerar legitimiteten hos de röster som vill utgå från grundläggande parametrar kring mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt.

Kristdemokraterna säger att de vill vara vän med och allierad med Israel. Men vi behöver vänner som stödjer grundläggande demokratiska värden snarare än de som väljer att ge plattformar till grupper som attackerar civilsamhället och människorättsorganisationer, som struntar i internationell lag och i palestinska liv.

Mer än någonsin behöver vi vänner som ger stöd till grupper och till politik som leder till fred och värdighet för både israeler och palestinier.


Ilan Baruch, före detta israelisk ambassadör i Sydafrika och för närvarande ordförande för arbetsgruppen Policy Working Group som består av israeliska före detta politiker och tjänstemän som verkar till stöd för tvåstatslösningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Israel/Palestina-konflikten

LÄS VIDARE

DEBATT Är det diktaturfasoner som gäller nu, KD?

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel/Palestina-konflikten

Israel/Palestina-konflikten

Kristdemokraterna

Lars Adaktusson

Mänskliga rättigheter

Israel

Västbanken