Debatt

Facket kan inte avgöra företagens behov

Företagarnas slutreplik till LO om arbetskraftsinvandring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Svårigheten att hitta lämplig arbetskraft utgör det största tillväxthindret. Problemet är utbrett i flera branscher, både de med och utan höga krav på formell utbildning, exempelvis hotell- och restaurang, skriver Företagarna.
Svårigheten att hitta lämplig arbetskraft utgör det största tillväxthindret. Problemet är utbrett i flera branscher, både de med och utan höga krav på formell utbildning, exempelvis hotell- och restaurang, skriver Företagarna.

DEBATT

DEBATT. Det är positivt att LO vill välkomna arbetskraftsinvandrare med spjutspetskompetens till Sverige. Likväl går deras resonemang inte ihop när de samtidigt vill öka byråkratin och låta myndigheter – inte företagen själva – avgöra vilken kompetens det är.

Frågan är om artikelförfattarna alls rört sig utanför borgen vid Norra Bantorget. Hur ska man annars förstå analysen att det saknas belägg för att företag upplever problem med matchningen även för yrken med låga formella utbildningskrav?

När vi möter småföretagare, inte sällan på mindre orter över hela Sverige, är det just det vi får höra. Trots flera försök att locka till kompetent personal lyckas de helt enkelt inte, vilket leder till stora problem för verksamheten och att expansionsplaner läggs på is.

Bilden bekräftas av Småföretagsbarometern som visar att svårigheten att hitta lämplig arbetskraft utgör det största tillväxthindret. Problemet är utbrett i flera branscher, både de med och utan höga krav på formell utbildning, exempelvis hotell- och restaurang.

Företagarna ser mer än gärna att de i Sverige som står långt från eller saknar anknytning till arbetsmarknaden kommer i arbete. För att uppnå det behövs förstärkningar av utbildningssystemet och satsningar på att förbättra matchningen, inte bestraffning av småföretag som försöker lösa sina kompetensbehov.

Företagarna ser också mer än gärna krafttag mot de fåtal aktörer som missbrukar systemet för arbetskraftsinvandring. För detta finns ett omfattande regelverk som behöver efterlevas, och behov av en lagändring som gör att arbetstillståndet följer med arbetstagaren istället för arbetsgivaren, i syfte att stärka arbetskraftsinvandrares ställning på arbetsmarknaden.

Arbetskraftsinvandringen tjänar Sverige väl och leder till fler växande företag som skapar värde och bidrar till vårt gemensamma. Att kraftigt byråkratisera och försämra systemet för arbetskraftsinvandring som LO föreslår skulle lägga en våt filt över värdeskapandet. Det tjänar ingen på.


Günther Mårder, vd, Företagarna
Anna Libietis, arbetsmarknadsexpert, Företagarna 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Företagarna

LÄS VIDARE

DEBATT Vi behöver släppa in lågutbildade arbetare

ÄMNEN I ARTIKELN

Företagarna

Günther Mårder

Arbetskraftsbrist