Tjänstepensionerna hotas – tänk om nu

Slutreplik från Saco om tjänstepensionerna till Fredrik Olovsson (S) och Karolina Skog (MP)

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tyvärr Fredrik Olovsson (S) och Karolina Skog (MP), ni lyckas inte stilla min eller Sacos oro. Förslaget ni vill ska bli verklighet är skadligt för Sverige och jag ber er och Per Bolund att tänka igenom förslaget en gång till, skriver Göran Arrius, Saco, i en replik om tjänstpensionerna.
Tyvärr Fredrik Olovsson (S) och Karolina Skog (MP), ni lyckas inte stilla min eller Sacos oro. Förslaget ni vill ska bli verklighet är skadligt för Sverige och jag ber er och Per Bolund att tänka igenom förslaget en gång till, skriver Göran Arrius, Saco, i en replik om tjänstpensionerna.

SLUTREPLIK. Saco gör en annan bedömning än regeringspartierna gällande den nya lagen för tjänstepensionsföretag som ligger på riksdagens bord. Fredrik Olovsson och Karolina Skog skriver i sin replik att ”det finns en rad exempel där anpassningar har gjorts för att den nya regleringen ska passa den svenska avtalsmodellen”.

Det är, som jag ser det, kärnan till problemet. För mig är det obegripligt varför regeringspartierna inte väljer att skapa ett självständigt regelverk för tjänstepensionsföretag utifrån det helt dominerade system vi har i Sverige med kollektivavtalade tjänstepensioner.

Förslaget som regeringen vill gå fram med kommer att försvåra för tjänstepensionsföretagen att generera avkastning och medför stora administrativa kostnader. Det påverkar i sin tur storleken för framtida pensioner, vilket slår hårt mot den enskilda individens ekonomiska framtid.

För Saco är det beklagligt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill försämra livssituationen för framtida pensionärer. Därför tar vi strid för våra 22 fackförbunds 700 000 medlemmar.

Det är inte enbart Saco som är djupt oroade, vi får medhåll av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. I en debattartikel publicerad av Svenska dagbladet den 16/10 med rubriken ”Fyra miljoner hotas av lägre pensioner” poängterar de att lagförslaget går stick i stäv med era egna ambitioner om trygga och högre pensioner.

Även Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna är kritiska och skriver i Dagens Industri den 24/10 med rubriken ”Alliansen: Miljoner svenskar får sämre tjänstepension”. Partierna belyser att ni kör över arbetsmarknadens parter och försäkringsmarknaden i och med lagförslaget.

Tyvärr Fredrik Olovsson (S) och Karolina Skog (MP), ni lyckas inte stilla min eller Sacos oro. Förslaget som ni vill ska bli verklighet är skadligt för Sverige och jag ber er och ansvarig minister Per Bolund att återigen tänka igenom förslaget en gång till.


Göran Arrius, ordförande Saco


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE