ÅSIKT

”Tvinga inte ned MMA i källaren”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Musse Hasselvall slår ett slag för kampsporten

Foto: Kalle Assbring
Musse Hasselvall

DEBATT Senaste veckorna har Mixed martial arts (MMA) debatterats flitigt. Senast i onsdags i SVT:s Uppdrag granskning. Jag blev glad över att se programmet. Är stolt över att bo i ett land där vi bryr oss. Vi ska ifrågasätta, granska och se över MMA. Regelbundet. Det är bra för sporten. Det är därför statsbidrag är bra. Så att vi kan ställa krav. Det är också därför MMA ska ha en plats i Riksidrottsförbundet.

I Sportnytts nya program ”Halvtid” i förra veckan fick vi veta att en norsk studie visar att barn som utövar kamsport löper minst 15 procent större risk att utöva våld utanför ringen än de som inte utövar kampsport. Tyvärr tror jag inte studier om kamsport kommer till sin rätt i Norge. Av två anledningar. För det första har Norge en lång tradition av förbud kring kampsport. Långt hårdare än Sverige. Det är stor risk att studien är väldigt vinklad. För det andra tror jag inte det finns samma möjligheter att få några användbara resultat på grund av kampsportsklimatet.

När kamsport hamnar utanför samhället, utanför idrottsförbund, ner i källarlokaler och utan tillsyn, när utövare, trots disciplin och hårt arbete, ses som galningar, då ökar risken att människor som redan känner sig utanför söker sig till sporten. Och vad har de då för sällskap därnere? Andra människor som känner likadant. Det är inga bra förutsättningar.

Så här har det alltid sett ut. Med alla ”nya” kampsporter. En gång i tiden var det så med taekwondo. Till och med judon ansågs när den kom som en gangsterförströelse. Sporterna är i dag rumsrena OS–grenar. När jag började med MMA var det likadant. Det var mer ”tuffingar” på den tiden. I dag ser det inte ut så längre. Nu är det en massa vanliga glada killar där. Kanske har de på sin höjd ett lite större behov av att tuppa sig. Som våldsbrottsforskaren Niklas Långström uttryckte det i SVT:s ”Halvtid”: när de som inte får sina liv att funka och med en lättväckt aggressivitet blandas med de vanliga glada killarna blir mixen perfekt. De som känner sig utanför hittar nya sammanhang. Träffar nya kompisar. En förutsättning för att det ska funka är att inte vi ska behöva gömma oss i källarlokaler.

Precis som Jonas Karlsson i ”Halvtid” sa att det positiva med att MMA är med i Riksidrottsförbundet är att kontrollen blir större. Han sa också att MMA i RF är som att legalisera våld. När det gäller våld finns det en mycket större bov i dramat än MMA. 96 procent av alla oprovocerade våldsbrott är alkoholrelaterade. De som är upprörda över att skattepengar går till MMA tycker jag ska fundera en stund. Sprit är en mycket större sponsor av våld än MMA galor som Superior Challenge. Dessutom var det inga slagsmål utanför ringen under eller i direkt anslutning till galan. Det brukar det vara i anslutning till fotbollsmatcher. Misstänker att det går betydligt mer skattepengar till det.

Vi ska inte acceptera våld. Såklart. Men att debattera kamsport går inte om man inte accepterar vår våldsdrift. Ett bra sätt att se det på nära håll är att sätta sig vid sandlådan på en lekplats. Tänk er ett barn som varken kan gå eller prata. Av någon anledning faller det sig väldigt naturligt att slå ett annat barn som snor spaden. Äta, bajsa, sova och slåss. Allt verkar lika naturligt för de små liven. Det är ungefär där i sandlådan vår våldsdrift börjar förtryckas. Vilket är rätt. Men när det blir lite motigare för vissa, uppväxten kanske blir lite tuffare, då får vi inte glömma att de kanske kommer behöva en ventil. I alla fall så länge vi inte inför en typ av lämplighetsbevis för att skaffa barn.

MMA kommer inte försvinna om det förbjuds, blir utan statsbidrag eller kastas ut ur RF. Sporten håller på att växa sig för stor. Det enda som kommer hända är att MMA förändras till det sämre. Tro mig. Så tillsvidare, titta gärna till oss. Ifrågasätt. Granska. Men snälla tvinga inte ner oss i källarlokalerna igen när det precis började bli så bra.

Musse Hasselvall