”Sverige ska spela i klimatpolitikens Champions League”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand om valets viktigaste fråga – klimatet

Klimatfrågan är inte bara valets viktigaste fråga, det är den avgörande frågan för alla som bor på den här planeten.

Om ett år avgör du framtiden för den svenska klimatpolitiken. Sverige har världens kanske bästa förutsättningar för att bli ett världsledande föredöme. Frågan är bara om vi är beredda att använda förutsättningarna.

Miljöpartiets mål är att Sverige ska spela i klimatpolitikens Champions League och inspirera andra länder till att ta sin del av ansvaret. Precis som inom fotbollen kräver detta skickliga spelare med en tydlig spelidé.

Regeringens spelidé är att outsourca ansvar för klimatet till andra länder, framför allt fattiga.

Miljöpartiets spelplan är att använda alla de möjligheter som finns i Sverige för att ställa om till ett klimatsmart samhälle.

Klimatpolitiken är i stort behov av goda förebilder. Därför vill vi i Miljöpartiet att samhället ska ta ett mycket större ansvar för att gå före, tillsammans med andra klimatoffensiva länder. Det kan inte vara så att ansvaret för omställningen enbart ska hamna på den enskilde personen. Det är vårt ansvar som politiker att se till så att vi satsar samhällets resurser rätt.

Det ska vara lätt och lönsamt att vara klimatsmart, oavsett om du driver ett stort företag, förskola eller reser för att hälsa på släkt och vänner.

Det är inte rimligt att det så ofta är billigare att flyga mellan Göteborg och Stockholm än det är att ta tåget.

Det ska vara enkelt att spara energi i din lägenhet, cykla till jobbet eller värma ditt hus. Det behöver inte vara fullt varje morgon på bussen, det är ett val vi kan göra.

Samtidigt som vi löser klimatkrisen så kan vi också passa på att lösa andra problem. Med smarta investeringar i att bygga om miljonprogrammen skapar vi jobb. Med minskade utsläpp blir hälsan bättre. Att minska utsläppen här visar också att vi menar allvar med solidaritet med människor i fattiga länder eftersom det är de som drabbas hårdast.

Vi ska visa omvärlden att det finns en annan väg att gå. Men då måste vi våga investera och prioritera. Det bästa du kan göra nästa höst är att byta politik, inte klimat.

Maria Wetterstrand

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN