Spel skapar inga mördare

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Johan Berg: Skydda barnen – men inte med förbud

Foto: David Bergström

I Australien finns ett förslag om att alla datorspel som inte kan klassificeras utifrån sin åldersmärkning ska bannlysas helt och hållet.

Detta är ju ett väldigt vanligt fenomen i dagens värld. Datorspel är den farliga demonen som man kan skylla allt dåligt på.

Överviktiga barn, mord i familjen och skolmassakrer. Allt detta är spelens fel, enligt många i samhället, inte minst i medier över hela världen.

I Australiens fall har de sett till att vissa spel får ändras för att kunna säljas i landet, men om utvecklaren/utgivaren inte gör det så bannlyses det helt enkelt. Vad många inte förstår är att de flesta föräldrar inte intresserar sig tillräckligt för barnens spelande, och därför är det lätt för unga att få tag i väldigt våldsamma spel. Ingen kollar vad de köper.

Men att bannlysa spel är ett väldigt drastiskt sätt att ”skydda” barnen, eftersom det kan räcka med en så enkel sak som att prata med sina barn om spelandet.

Jag nekar dock inte till att spel kan ställa till det, men inte som enda orsak. Den senaste skolmassakern i Tyskland skapade så klart rubriker, och eftersom killen som utförde den ägde spelet ”Far Cry 2” har ett lagförslag kommit om att det inte bara ska vara olagligt att köpa utan också att utveckla och distribuera spel i Tyskland.

Detta är ett perfekt exempel på att datorspel görs till syndabock för vad som nästan säkert är ett psykiskt problem. Personer som har spelat ett våldsamt spel och mördat någon en vecka senare, påstås ha gjort det på grund av att de hade spelat detta spel. Inte för att de kanske hade allvarliga psykiska problem.

Det jag framför allt vill säga är:

Föräldrar, om era barn spelar så ska ni uppmuntra dem till det, men ha även koll på vad de spelar. Och se till att ha rätt information och inte bara konservativ propaganda.

Johan Berg, 16 år, ”Gamer”

Publicerad: