Debatt

SVT stjäl idéerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Robert Aschberg: Börja respektera även svenska producenters rättigheter

”Så ska det låta”, ”Var fan är mitt band”, ”Stjärnorna på slottet”, ”Idrottsgalan” och ”Dansbandskampen” är några av programmen på SVT som görs av produktionsbolag.
”Så ska det låta”, ”Var fan är mitt band”, ”Stjärnorna på slottet”, ”Idrottsgalan” och ”Dansbandskampen” är några av programmen på SVT som görs av produktionsbolag.

Sveriges Television stjäl systematiskt idéer, programformat och kunskap från de oberoende tv-produktionsbolagen.

Public servicebolagen måste börja respektera även svenska producenters rättigheter.

”Så ska det låta”, ”Klass 9 A”, ”Wild Kids”, ”Stjärnorna på slottet”, ”Var fan är mitt band?”, ”Dansbandskampen” och ”Svenska idrottsgalan” är bara några exempel. Många av våra mest folkkära tv-program i SVT 1 och SVT 2 produceras inte av Sveriges Television. De köps från oberoende produktionsbolag.

Nu visar det sig att Sveriges Television sedan en tid tillbaka systematiskt tar idéer och produkter från dessa bolag utan att betala. Det har i vissa fall gått så långt att oberoende tv-producenter inte längre vågar presentera nya programförslag för public servicekanalerna.

De oberoende produktionsbolag som är organiserade i branschorganisationen Tv-producenterna levererar varje år hundratals timmar program som visas i Sveriges Television.

På grund av ett växande missnöje bland produktionsbolagen har Tv-producenterna genomfört en undersökning bland medlemmarna om deras affärsförhållanden med Sveriges Television.

Den visar att nästan samtliga medlemsbolag har dyrköpta erfarenheter av samarbete med Sveriges Television. Public serviceföretaget har intagit en särställning bland tv-kanalerna som sämsta och mest opålitliga kund.

SVT har i flera fall tagit programförslag och/eller tv-format som produktionsbolag kommit med och producerat dem internt utan att kompensera produktionsbolagen. SVT har i flera fall först köpt och visat programserier som levererats av produktionsbolag, och därefter tagit över produktionerna internt utan att kompensera de produktionsbolag som skapat och äger programformaten.

SVT tvingar allt oftare produktionsbolagen till motköp, så att till exempel teknik och redaktionell arbetskraft måste köpas från SVT.

SVT:s upphandling av program är extremt långsam, snårig och orättvis, och skapar osäkerhet och misstänksamhet hos produktionsbolagen eftersom den regelmässigt favoriserar intern produktion.

Denna orättvisa har nu lett till att många av våra bolag i första hand erbjuder sina program till SVT:s konkurrenter.

Våra medlemmar vill gärna producera program åt SVT och fortsätta att bidra med kvalitet och mångfald i public servicekanalerna.

Men vi vill att SVT börjar respektera produktionsbolagens egendom, det vill säga de idéer och programformat som vi utvecklat.

Vi vill att SVT gör upphandlingar av program professionellt och neutralt, och i likhet med till exempel brittiska BBC inför ett system så att det i efterhand ska kunna gå att se hur varje upphandling genomförts.

Sveriges Television har ett särskilt ansvar för att stödja Sveriges oberoende producenter och kreatörer, inte att utnyttja dem och idka rovdrift på deras bekostnad.

Den egna produktionsapparaten ska reserveras för produktion av egna idéer, inte andras.

Robert Aschberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt