Debatt

Fundera på din egen demokratisyn, Malm

Replik från Svensk-kubanska föreningen om vänstern och Kuba

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är inte demokratin Malm ömmar för. Det som upprör Malm är att USA inte lyckats tvinga Kuba till lydnad, skriver Zoltan Tiroler.
Det är inte demokratin Malm ömmar för. Det som upprör Malm är att USA inte lyckats tvinga Kuba till lydnad, skriver Zoltan Tiroler.

DEBATT

REPLIK. Liberalernas Fredrik Malm attackerar Kuba och Svensk-Kubanska Föreningen.

Ja, Svensk-kubanska stöder den socialistiska revolutionen på Kuba. Det gör vi med stolthet. Den har inneburit att kubanerna har rättigheter som de flesta saknar. Alla barn har rätt till gratis skolgång. Alla kubaner har rätt till gratis hälsovård. Kubanerna lever i ett tryggt land, fritt från grov kriminalitet, gängvåld och droger.

Kuba driver en självständig utrikespolitik, där internationell solidaritet är adelsmärket. Inget rikt land kommer i närheten av det kubanska biståndet, som gynnat miljontals fattiga.

Att värna självständigheten har ett pris, vilket kubanerna fått känna inpå bara skinnet. USA:s blockad fortgår i ominskad omfattning. Den åstadkommer enorma kostnader för landet och lidande för befolkningen.

USA:s undergrävande verksamhet fortsätter. I år satsas 50 miljoner dollar på grupper som arbetar för USA, alltså att få till stånd en nyliberal regering. Varje nation har rätt att skydda sig mot inblandning. Att inte ha med detta i bilden när man diskuterar Kuba, det är att förvanska sanningen.

Malm har en selektiv syn på diktatur. I Kuba förekommer inga politiska mord, inga försvinnanden, tortyr eller utomrättsliga avrättningar. Det i motsats till länder som Malm inte kritiserar. Men inte nog med det. Malm vill inskränka demokratin också i Sverige. Då tänker jag inte på liberalernas önskan att göra Trump till vår ÖB via Nato. Nej, jag tänker på lokala händelser.

När ett möte om Venezuela arrangerades i Jönköping drog Malm igång ett drev mot ABF (en av arrangörerna) på Facebook. Malm ansåg det ”bisarrt” att ett sådant möte fick hållas och krävde att ABF skulle stoppa det. Malm skrev: ”därför måste Socialdemokraterna och ABF:s ledning agera för att en gång för alla sätta stoppa för den här propagandan som pågår inom ABF.”  

Det är inte demokratin Malm ömmar för. Det som upprör Malm är att USA inte lyckats tvinga Kuba till lydnad.


Zoltan Tiroler, Svensk-kubanska föreningen

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kuba

LÄS VIDARE

DEBATT. Är Kubas diktatur okej igen, Jonas Sjöstedt?

ÄMNEN I ARTIKELN

Kuba

Fredrik Malm

Liberalerna