Är det smutsigt att visa väljarna fakta?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sofia Arkelsten svarar på kritiken mot ”Juholts sedelpress”

Moderaternas negativa kampanj mot Håkan Juholt och hans vallöften tar politiken till sandlådan, menar Carin Jämtin (S).
Moderaternas negativa kampanj mot Håkan Juholt och hans vallöften tar politiken till sandlådan, menar Carin Jämtin (S).

Carin Jämtins artikel handlade varken om samhällsproblem eller om hur S förslag till lösningar ska finansieras. Istället skrev hon om något som är mer angeläget för henne: att Moderaterna ska ha förfulat demokratins finrum.

Det som fått Jämtin att se rödare än vanligt, är att vi ställt obekväma frågor. På sajten räknar vi samman Juholts miljardlöften. S vill inte själva redovisa siffrorna. Vi har frågat om och om igen. Väljarna måste få veta. Till slut gjorde vi räknejobbet själva.

Jämtin ifrågasätter inte siffrorna. Vi räknar rimligt, siffrorna stämmer. Men Jämtin vill inte att vi publicerar dem. Varför vill S inte att väljarna ska veta vad förslagen kostar?

Istället för att svara på frågan kallar Jämtin vår sida för dirty. Är det smutsigt att visa väljarna fakta?

Under årtionden var S ohotade i riksdags- och regeringskanslierna. Men med visioner om arbete, frihet och ett hållbart samhälle har en ny generation politiker tagit över. Till skillnad från S-politiker har vi inte skolats via SSU rakt in i riksdagen utan har erfarenhet från vanliga arbeten. Bland våra riksdagsledamöter finns sjuktsköterskor, lokförare och poliser. Vi har en bredd av människor från hela Sverige.

Vi är inte intresserade av att sitta i Jämtins finrum. Vi bekämpar samhällsproblem. Det kräver erfarenhet och kunskap om hur livet ser ut i Sverige. Vi kommer fortsätta ställa obekväma frågor. När Nya Moderaterna kliver in kanske vi drar med oss damm från byggarbetsplatsen, lekplatsen på dagis eller ett stökigt nattskift på polisen. Det kommer vi aldrig att skämmas för.

Sofia Arkelsten, partisekreterare, Nya Moderaterna

Publisert: