Analys från vänster: Dags för en ideologisk jobbdebatt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Åsa Petersen: Frågan för viktig för att fastna i sifferexercis

Åsa Petersen.
Åsa Petersen.

Jimmie Åkesson hade sin chans ikväll. Invandrarpolitiken, eller snarare flyktingfrågan, fick ta plats. Åkesson förnekade sig inte. Han drog sin vals om större bistånd och färre flyktingar, när Sverigedemokraterna i själva verket vill sänka biståndet mer än alla andra.

De andra partiledarna stod upp mot Åkessons unkna människosyn. Men de gjorde det på olika sätt. Fredrik Reinfeldt kunde inte låta bli att tala om ”diskussioner i folkdjupet” om att människor kommer hit och lever på bidrag. Det måste vara slut på ”omhändertagandefilosofin”, sa statsministern.

Stefan Löfven gjorde den tydligaste markeringen. Sverige ska ha en generös flyktingpolitik, slog han fast. Människors lika värde innebär alla människors rätt till frihet och trygghet.  Det finns inte vi och dom, det finns bara vi.

– När flyktingarna har kommit hit, fått utbildning och jobb, kommer de att vara en enorm tillgång för Sverige i den globala konkurrensen.

Jobben dominerar – och ska dominera – den svenska debatten. Tyvärr dränker partiledarna den viktiga frågan om arbete åt alla i hopplös sifferexercis. Stefan Löfven kritiserar regeringen för att bolla med siffror, men medverkar själv till att göra jobbfrågan till en statistikfråga.

Det är dags för partiledarna att tala mer om varför de vill sänka bolagsskatten eller befria arbetsgivarna från sjuklöneveckorna. Istället för att dänga siffror i huvudet på varandra. Det är dags för en mer ideologiskt förankrad jobbdebatt, helt enkelt. Ingen politiker blir trovärdig om alla politiker bara anklagar varandra för att ljuga med statistik.

Det allra mest klargörande i jobbdebatten sa Annie Lööf.

– När jag reser runt i landet möter jag uppgivna ungdomar och uppgivna arbetare.

Inte ett överdrivet bra betyg till hennes egen alliansregering som nu har suttit i sex år.

Göran Hägglund gjorde kvällens fadäs. Åsa Romson talade om mer klimatsmart järnväg och mindre miljöfarliga lastbilstransporter. Hägglund svarade att lastbilstransporterna måste fungera om ”norra Sverige” ska fungera.

Jag bor i Norrbotten, basindustriernas centrum i Sverige. Här vill ett samlat näringsliv att järnvägen Norrbotniabanan byggs, för godstransporternas skull. Det säger Miljöpartiet ja till, men alliansregeringen nej till.

Politisk retorik som låter fin i tv-studion men faller sönder i verkligheten blir skrattretande.

Åsa Petersen

Frilansjournalist, tidigare ledarskribent på Aftonbladet (ob S)

Publisert: