Ida Ali-Lindqvist: Det stinker kvinnohat och pennalism om ”Farmen”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

TV4 övervinklar mobbning mellan kvinnorna för att höja tittarsiffrorna

Mobbning, pennalism, kvinnohat och hot om våld. Det är min bild av vad som hittills skett på TV4:s ”Farmen”.

Jag förväntar mig naturligtvis inte att ett program som ­”Farmen” ska vara utvecklande eller intellektuellt stimulerande. Men det som visas på bästa sändningstid varje vardag är ­direkt motbjudande.

Förra veckan diskuterade jag ”Gladiatorernas” inverkan på barn i P1. Jag vill påstå att den är relativt mild i jämförelse med underhållningssåpan ”Farmens”.

I ett av programmen jämför en man kvinnors intellekt med en kossas, och skämtar om huru­vida de ska stå i spiltan eller ­inte. Jag kan även nämna att kvinnorna har kallat varandra för ”fitta” och ”klimakterie­kärring”, stadigt påhejade av vissa män. Detta eviga härskande och söndrande. Det pratas också om att ”krossa” den ­andre. Det vill säga bryta ner personen tills den inte orkar längre – om inte denne inrättar sig i ledet och hänger på förtrycket.

En kvinna tvingades sitta en hel dag i stekande sol med myggen och en tidning som enda sällskap. Detta samtidigt som en ­annan kvinna fick uppgift att ­bara lata sig. Syftet var solklart – att ställa kvinnorna mot varandra.

En exakt spegling av det samhälle vi lever i. Vi får aldrig se att någon av dem som inte (så vitt vi vet) deltar i bråken tar ställning mot den pennalism som pågår. Nä, de sysslar med sitt. Vänder blicken åt ett annat håll.

Varför klipper/vinklar TV4 ihop program som fullständigt osar av kvinnoförakt och pennalism? Räcker det inte med den verklighet vi har? Den verklighet där barn tvingas parera mellan stereotyper, våld, och mallar som berättar hur de ska vara för att passa in? En vuxenvärld där bråk leder till barns otrygghet?

Precis som det finns en utbredd tolerans för rasism finns en stor tolerans för sexism och våld mot kvinnor. Hur kommer det sig att så många fortfarande inte ser detta? Kanske för att de stereotypa bilderna av svarta, av invandrare, av kvinnor, av män, genomsyrar vardagen så pass att det är svårt att se skogen för alla träd. Kanske för att man för att­­­ se tvingas rikta blicken mot sig själv och sina egna privilegier?

Varför är det fritt fram att förtrycka kvinnor i Sverige 2013? Varför hjälper i det här fallet TV4 till med att förstärka miljöer där folk far illa? Där kvinnor jämförs med kossor och kallas för fittor? Hur långt är TV4 ­beredda att gå för att skapa ­tittarsiffror?

TV4 måste ha samlat på sig mycket annat material som skulle kunna visa upp fler ­dimensioner av människorna på farmen. Nu är det ett simpelt spel mellan de onda och de ­goda. TV4 dumförklarar oss. Få människor är enbart onda eller goda. Det går faktiskt att prova nya vägar och ändå få tittarsiffror. Men i stället befäster TV4 stereotyper genom att sända enkelspårig och sunkig underhållning på bästa sändningstid.

Det är inte en dag för tidigt att alla börjar ta ansvar för patriarkatets historia, som precis som rasismens har blod på sina händer. Patriarkatet behöver inte pumpas ut från våra tv-kanaler. Verkligheten är nog så vidrig.

Jag hoppas innerligt att de barn som tittar på ”Farmen” har någon klok vuxen vid sin sida som kan skydda barnet från de värderingar och beteenden som frodas i programmet. Vi är alla ansvariga för hur vi vill att vårt samhälle ska se ut. Så även en stor kommersiell kanal som TV4.

Ida Ali-Lindqvist

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN