Debatt

”Århundradets bästa pr-trick”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Idag är det första maj och jag vill därför gratulera Socialdemokraterna. Grattis till århundradets bästa PR-trick. Verkligen.

De har haft regeringsmakten nästan oavbrutet sen 30-talet. Ändå har de varje första maj decennium efter decennium med stora plakat och stora ord demonstrerat mot Makten och alla orättvisorna Makten skapat. Sjungit sig hesa på ”Upp till kamp emot kvalen!” i Internationalen och hållit långa tal om allt som är fel i samhället. Ett samhälle som de alltså själva skapat.

Det är en PR-kupp som inte bara borde göra Per Schlingmann grön av avund utan också hundratals PR-konsulter. De har dessutom framgångsrikt byggt upp en enorm PR-apparat med hjälp av de i SAP integrerade delarna LO, Hyresgästföreningen, PRO, A-lotterierna, SSU, Unga Örnar och alla gubbar och gummor med röd ros på kragen som under alla år fått fina jobb på statliga myndigheter, universitet, styrelseposter i statliga bolag etc.

Lite svårt borde det vara att hävda att allt är någon annans fel när man suttit med styrpinnen 65 år av de senaste 80 åren. Varför har de inte använt alla dessa år vid makten för att ändra det som är fel?

Nog för att vissa saker tar tid att förändra, men kom igen, det är nästan en livstid de haft på sig. Fast sånt är det ingen som frågar sig.

Nyligen varumärkesskyddade SAP begreppet ”den nordiska modellen”. Men det som partiet egentligen har patent på är att sitta i opposition mot sig själva. Och takterna sitter i. Nyligen kunde man läsa en stor intervju i Svenska Dagbladet med förre statsministern Ingvar Carlsson, där han på fullt allvar hävdar att trots att de regerade 21 av 24 år från 1982 så var det ”nyliberala krafter som Thatcher, Reagan och SAF” som i praktiken tvingade sossarna till den politik de då förde.

Jasså, så trots att de alltså var största parti i riksdagen och ensamma satt i regeringen alla dessa år bestämde alltså någon annan allt de gjorde? Där ser man. När förre partiledaren Håkan Juholt höll fjolårets förstamajtal sa han bland annat att de ska utrota barnfattigdomen. Inget sossarna prioriterat något av de 65 åren de rattat Sverige uppenbarligen, för barnfattigdom är inte direkt något nytt påhitt. Men nu jäklar ska den alltså bort.

Han sa också att pingviner kan ordna samhället bättre än Reinfeldt. Pingviner, Thatcher, SAF. Nu undrar jag bara nyfiket vem Stefan Löfven ska lyfta fram i sitt första maj-tal. Spöket Laban?

Rebecca Weidmo Uvell

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Rebecca Weidmo Uvell

ÄMNEN I ARTIKELN

Rebecca Weidmo Uvell