Debatt

Kungagranskaren tvingas leva under hot

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Förläggaren: Nuri Kino har inte kunnat leva ett normalt liv de senaste fem månaderna

Nuri Kino.
Nuri Kino.

Aftonbladet har de senaste dagarna gjort en bra rapportering kring affären med kungens vänner. Enkel, rak och träffsäker.

Anders Lettströms "förklaring" på DN Debatt känns däremot mest som en efterkonstruktion och ett sätt att försöka slingra sig ur greppet och lägga locket på.
 

För det finns mer i den här röran som måste fram. Vem utsatte Nuri Kino, författaren till boken Den svenske Gudfadern, och hans kolleger på produktionsbolaget Fladenfilm för dataintrång/inbrott? Aftonbladet avslöjade för en tid sedan att Nuri Kino har fått ett mycket allvarligt hotmejl. Man ville att han och hans kolleger skulle sluta med den pågående filmproduktionen om kungens vänner och man ville att han gick ut offentligt och sade att uppgifterna i Den svenske Gudfadern om hur Milan och Sevo och Daniel Webb blev kontaktade av kungavännerna var en lögn. Om Nuri och hans kollegor inte gjorde som man krävde skulle de som hotade honom gå till polis och press med material från Nuris dator som man hade stulit. Man skulle skandalisera Nuri och de andra i filmteamet.
 

Producenten Joakim Hansson, reportern Jenny Küttim och Nuri Kino bestämde sig för att anmäla brottet till Säpo och fortsätta produktionen. Ingen skulle få tysta svenska journalister. Samtidigt vidtogs många säkerhetsåtgärder kring de som var inblandade i filmproduktionen och dessutom flyttades hela produktionen till en hemlig adress med stor bevakning. Samma vecka som Dokument inifrån, det program i SVT som filmen skulle gå i, började för säsongen, avslöjar Expressen att Anders Lettström har fått material sänt till sig i ett usb-minne och att det ska innehålla stulet material ur Nuris dator. Dagen efter att Lettström gör sitt utspel i Expressen publicerar Aftonbladet hotmejlet i vilket det står att man ska gå till polis och press för att misskreditera Nuri om han inte låter sig skrämmas.
 

I april hörde jag rykten om att Nuri Kino skulle utsättas för en förtalskampanj av personer nära hovet. Man visste att några kapitel i Nuris bok skulle komma att handla om kungavännernas  kontakter med Daniel Webb och Milan Sevo.  Jag tog inte så allvarligt på det, helt enkelt för att det verkade för osannolikt. Samma dag som boken kom ut började dock häxjakten. Nuri Kino kallades clown, grävargök, knähund, kriminell och skvallerjournalist av prominenta personer.
 

Ett antal viktiga frågor behöver svar vi ännu inte fått: Ett är vem som beordrade brotten mot Nuri och hans kollegor, vem som gav order om att göra inbrottet/intrånget. Ett annat är vem som utförde själva handlingen och ett tredje bör vara hur materialet har hamnat hos Lettström och andra av kungens vänner.
 

Min författare har inte kunnat leva ett normalt liv de senaste fem månaderna. Hans liv har av säkerhetsskäl förändrats radikalt och han har bland annat tvingats byta adress många gånger och inte kunnat utöva sitt yrke. Förutom frågorna jag listat ovan återstår det en fråga till: Alla ni som var med och attackerade Nuri Kino i det offentliga, varför är ni så tysta nu?

Annika Bladh, förläggare

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt