Debatt

Därför behövs FI i riksdagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Kändisarna: Vi feminister kan slå ut SD som vågmästare

Musikern Benny Andersson, skådespelarna Helena af Sandeberg och Kjell Bergqvist menar att FI är en garant för jämställdhetsfrågorna inte glöms bort.

Nu är det opinionsmätningarnas tid. Procenttal som talar för höger och vänster och allt där emellan. Regeringsfrågan lyfts som den allra viktigaste frågan. Vem som håller med vem om vad och möjligheterna för samarbete blir avgörande. Politiken beskrivs i termer av pengar: avdrag, bidrag och bonus. I medierna räknas de politiska förslagen ner till kronor och ören i våra plånböcker.

Men för många av oss handlar valet om något annat. Något större och viktigare.

Vi liksom så många andra vill använda vår röst för att ge politiken en ny inriktning. Vi vill se en politik som bygger på visionen om ett samhälle som fungerar för alla. Och då måste vi också räkna med alla.

Därför ser vi respekten för de mänskliga rättigheterna som själva grunden för allt. Vi vill att frihet från alla former av diskriminering ska vara stommen i politiken och ligga högst upp på den politiska dagordningen.

Vi ser redan hur Feministiskt initiativ har påverkat valrörelsen. Nästan alla partier har hissat sin jämställdhetsflagg.

Feministerna i riksdagens partier har fått luft under vingarna. Det är bra. För det behöver de. Men de behöver också bli fler. Efter valet den 14 september behöver feminister i de etablerade partierna en garant som inte viker från löften om jämställdhet och mänskliga rättigheter. Därför behövs Feministiskt initiativ i riksdagen.

Det behövs antirasistiska feminister som sitter i riksdagen och som sitter där just på mandat att bygga ett samhälle som räknar med alla. De behövs där för att frågor om jämställdhet och mänskliga rättigheter inte ska betraktas som ett särintresse och bortprioriteras. De behövs där som en blåslampa för andra partier och för ge ett större maktutrymme åt samtliga partiers feminister och antirasister.

Oavsett vilka partier som bildar regering behöver Sverige fler kunskaper och en ny riktning. Feministernas intåg i maktens rum kommer även att slå ut Sverigedemokraternas roll som vågmästare.

Är du feminist och vill se en rödgrön regering utan stöd av ett rasistiskt parti, så lägg din röst på Feministiskt initiativ. Av alla procenttal är det bara ett som gäller för oss - det som på valdagen ger Feministiskt initiativ en plats i riksdagen. Kalla det ”Feminist 4 procent” om du vill.

Benny Andersson

musiker och kompositör

Helena af Sandeberg

skådespelare

Kjell Bergqvist

skådespelare

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt