ÅSIKT

Öppna för en Nato- utredning, Wallström

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Karin Enström (M): Ensam är inte stark – fråga Norge och Danmark

Det säkerhetspolitiska läget i vår omvärld gör att Nya Moderaterna anser att det är än viktigare att Sverige blir Natomedlem. Socialdemokraterna blundar och förlitar sig på en otidsenlig passiv säkerhetspolitik. Därför kommer utrikesminister Margot Wallströms besök vid Natos högkvarter i Bryssel i dag lägligt. Hon har nu ett gyllene tillfälle att dra lärdomar ifrån sin norska socialdemokratiska partikamrat, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Rysslands aggressiva agerande i Ukraina och den ökade militära aktiviteten i vårt närområde gör att Sverige måste se över våra försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten. Över sextusen människor har mist livet i Rysslands aggression i de östra delarna av Ukraina. Enligt FN är över en miljoner människor på flykt. Ukraina ville ha ett närmare och djupare samarbete med Europa. Putin ville annat och agerade militärt därefter.

Alliansen var tydlig i sin hållning mot Rysslands agerande i Ukraina. Det är bra och ytterst nödvändigt att Sveriges nuvarande regering fortsätter på denna inslagna linje. Statsminister Stefan Löfvens resa till huvudstaden Kiev nyligen och besked om ytterligare ekonomiskt stöd till Ukraina är tillsammans med ekonomiska sanktioner mot Ryssland viktiga komponenter.

Socialdemokraternas klarsynthet gällande Ukraina gör det så svårt att förstå varför den rödgröna regeringen inte vill genomföra en utredning av ett svenskt Nato-medlemskap.

Det är lätt att konstatera att ensam inte är stark. Detta gäller särskilt för ett mindre land som Sverige. Därför har Sverige fördjupat sina försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten med bland annat Nato.

Natos två senaste generalsekreterare, Jens Stoltenberg och hans företrädare, Anders Fogh Rasmussen, har mycket gemensamt med Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Alla tre kommer från små nordiska länder. Både Jens Stoltenberg och Margot Wallström är socialdemokrater.

Förhoppningsvis bidrar nu Wallströms besök vid Natos högkvarter till att de svenska Socialdemokraterna öppnar ögonen i den viktiga frågan om ett svenskt Nato-medlemskap. Varken Norge eller Danmark står ensamma. Varför ska Sverige göra det?

Karin Enström (M)

Utrikespolitisk talesperson

samt vice ordförande riksdagens utrikesutskott

ARTIKELN HANDLAR OM