ÅSIKT

REPLIK: Vi ska se till att alla röster hörs

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Lotta Gröning, ta reda på fakta, så behöver du varken tappa andan eller bli mållös.

I din ruta häromdagen ondgör du dig över att det bildats en ny EU-myndighet och att toppolitiker medvetet vill avsäga partierna och politikerna ett ansvar för samhällsutvecklingen och demokratin. Du har fullständigt missförstått vad det handlar om.

För det första har ingen ny myndighet sett dagens ljus, utan "gamla" EU-2004 kommittén fick i höstas förlängt förordnande på ett år. Det är inte kul att heta 2004, så vi har döpt om oss till kommittén för EU-debatt, så att man bättre förstår vad vår verksamhet handlar om. Vi ska stimulera debatten och självfallet inte dirigera den. Alla röster ska höras. Därför ger vi bidrag till föreningslivet och jag kan glädja dig med att vi nu är översköljda med ansökningar.

Vi stödjer seminarier och debattsajter samt också ren kunskapsinformation till lärare, kommunalpolitiker, journalister m.fl. Allt detta sker under kontroll av representanter för samtliga riksdagspartier - även folkpartiet har en ledamot i kommittén. Så du behöver inte längre vara mållös. Partierna ska fortsätta att ta sitt ansvar för samhällsutvecklingen och demokratin. Och vi i kommittén ska bidra till att det offentliga rummet för debatt och samtal om olika EU-frågor blir större.

Svar direkt

Sören Lekberg (ordförande i kommittén för EU-debatt)