ÅSIKT

Studenter – släng inte bort era liv på långa utbildningar

DEBATT

Hej Anna!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag läste din artikel "Är min utbildning inte värd något" och förstår hur du känner!

Själv är jag nyutexaminerad elektroingenjör (teknologi kandidat, 120 poäng) från Ingenjörshögskolan i Jönköping och läser idag till magister med inriktning inbyggda system.

Redan innan jag tog min examen sökte jag flera jobb inom området men fick, precis som tidigare, min ansökan i retur med svaret "Tyvärr kommer tjänsten tillsättas med annan sökande".

En tjänst jag sökte som mönsterkortskonstruktör hos ett företag tillsattes till och med med en sökande med LÄGRE utbildning (endast gymnasiekompetens+ någon påbyggnadskurs inom elektronik) än vad jag hade, bara för att denne hade "Flerårig Arbetslivserfarenhet inom yrket".

En annan arbetsgivare jag ringde ang en tjänst som VHDL-konstruktör gav mig inte ens tillfälle att berätta om min utbildning utan avbröt mig med svaret

"Tyvärr! Jag kan säga direkt att vi söker någon med några års Erfarenhet inom yrket". Därefter slängde han nästan på luren i örat på mig. Vid tillfället höll jag på med mitt exjobb som till större delen bestod av kodning i VHDL.

Innan jag sökte till högskolan gick jag en (av staten finansierad) 26-veckors distansutbildning till Certifierad Novell Nätverstekniker. Utbildningen ingick i det s.k. "SWIT-projektet" och utlovades vara "eftertraktad kompetens". Efter utbildningen värdesattes den dock inte ens av utbildningsföretaget (LERNIA) själva som gav mig svaret att de "Anställt någon med några års arbetslivserfarenhet" när jag frågade varför jag inte fick jobbet som PC/Nätverkstekniker jag sökt hos dom.

Elektronik och datorer är något jag har varit intresserad av och sysslat med i hela mitt liv.

Redan som femåring plockade jag sönder apparater för att se hur de var konstruerade (vilket jag sysslar med än idag). Detta har gett mig en mängd värdefulla kunskaper jag kan utnyttja när jag börjar jobba. Utbildningen jag har läst har även innehållit en mängd intressanta laborationer och projekt som borde räknas som Erfarenhet när jag söker jobb, men som dessvärre inte har något värde i arbetsgivarnas ögon.

Erfarenheten måste ju vara i form av "Flerårig, relevant och dokumenterad arbetslivserfarenhet" för att ha något värde i dagens arbetsgivares ögon.

Idag när jag söker jobb gör jag enligt följande.

1. Söker på jobb inom mitt område på någon jobbsajt.

2. Öppnar annonser som verkar intressanta (och där ordet "Erfaren" saknas i titeln)

3. "Skummar" igenom annonsen på ett par sekunder, ser ordet "Arbetslivserfarenhet" eller enbart "Erfarenhet"

4. Stänger ned annonsen utan att svara (känns meningslöst eftersom jag vet att jag direkt bara kommer att få min ansökan i retur).

5.Öppnar nästa annons osv......

En sak är säker!

Om jag hade slutat gymnasiet idag hade jag aldrig tagit steget att läsa vidare på högskolan utan sökt jobb direkt!

Jag fyller 32 år nu i vår och har då arbetat ETT år i hela mitt liv, resterande år har slängts bort på utbildning, jobbsökande (eller "Inflationsdämpare", som heltidstjänsten som arbetsökande numera kallas av AM(S)), ytterligare utbildning, följt av ännu mer jobbsökande och frustration, osv...

Orsaken till att jag inte har fått något jobb efter varje slutförd utbildning har alltid varit densamma - "För lite relevant och dokumenterad arbetslivserfarenhet".

Som kontrast kan jag nämna en av mina kusiner som började arbeta med att plocka varor på ICA och idag arbetar som Nätverksansvarig (utan någon särskilt hög utbildning).

Mitt råd till alla ungdomar som tar studenten i vår är - släng inte bort era liv på utbildningar som inte leder till något annat än höga studieskulder och arbetslöshet!

Sök jobb från första dagen ni tar studenten!

Håller tummarna för att du (och landets övriga arbetslösa akademiker) hittar ett jobb snart där ni får utnyttja er utbildning!

Tidigare inlägg i debatten:

Peter Sundin (Magisterstuderande nyutexaminerad elektroingenjör)