Debatt

Systembolagets priser leder till ökat supande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DANMARK LOCKAR Ung som gammal alkoholpendlar över landets gränser för att spara pengar på sin spritkonsumtion. Men de handlar mycket mer än vad de skulle ha gjort på Systembolaget.
DANMARK LOCKAR Ung som gammal alkoholpendlar över landets gränser för att spara pengar på sin spritkonsumtion. Men de handlar mycket mer än vad de skulle ha gjort på Systembolaget.

DEBATT

Socialarbetaren Markus Hankins i Göteborg menar att Systembolagets höga priser driver stora samhällsgrupper att i längden supa ihjäl sig.

De höga priserna lockar människor att resa över gränserna för att köpa alkohol. Väl där bunkrar de sprit nog att döda en karl. Och när spriten är köpt, ja då blir den uppdrucken.

Markus Hankins.

Ljudet av de klingande glasflaskorna som slår mot varann är välbekant och nöjsamt. Det är en stor folksamling som glider av plattformen, genom den till synes showartade tullpassagen in till det som är svensk mark.

Vi står i Göteborgs hamn en vanlig lördagseftermiddag.

– Varje helg är det samma visa. Antingen har man haft lite tur så man får ett lock genom någons smuggelkontakt eller så står man där på bolaget, konstaterar Micke genom cigarettröken.

Baren på färjan är sedan något år helt rökfri, men ute på däck njuter resenärerna fortfarande av sina ihoprullade dödspinnar i fred från omvärldens blickar.

Ett par hundra resenärer har denna lördagsmorgon valt att åka från Göteborg över till Fredrikshavn för att införskaffa diverse förnödenheter på den danska sidan.

Både ombord och i land lockar låga priser på diverse alkoholhaltiga drycker människor att ta färjan över Kattegatt för att frossa i billig alkohol.

– För några år sedan så brukade jag och mina vänner åka över tre–fyra gånger om året för att köpa dansk bärs som man sen kunde ha hemma ett bra tag. Var man noggrann så höll man koll på panten på flaskorna och kunde vid nästa resa i princip få ölen gratis.

Micke flinar brett när han konstaterar vilka enorma summor han har sparat genom att köpa sin sprit i utlandet.

Samtidigt erkänner han att han faktiskt handlar mer på Systemet än i utlandet, skillnaden är att det oftast är öl på bolaget och sprit i utlandet.

Han får medhåll från Kattis som jobbar på Stenas populäraste färja.

– Priserna på Systemet är på en sån nivå att en låginkomsttagare eller student faktiskt omöjligtvis kan ha råd att köpa sprit där. Speciellt inte om man vill ha en större fest eller liknande, då är det mycket smidigare att köpa insmugglad eller utlandsimporterad sprit och vin.

– Ni stinker av sprit unge herre, hojtar Micke till en av sina polare uppe på däck. Man har ett helt gäng gröna Hof-flaskor framför sig och berättelserna från olika festkvällar haglar tätt. Nu talas det om när killarna gjorde en tripp till fashionabla Spy Bar i huvudstaden. Vakterna hade tydligen ansett att grabbarna var överförfriskade och slängt ut dem, bokstavligen, från nattklubben.

– Det är faktiskt lätt att en förfest blir mycket tyngre än man räknat med om man köper ett lock och en flaska sprit i stället för ett dussin bärs, för oftast blir mängden större när man köper svart.

Den långa plåtkonserv till tunnel som leder passagerarna ut från färjorna och ner in i Fredrikshavns stad fylls snabbt av ett rassel och sorl när de svenska konsumenterna stormar av båten. Somliga tillbringar dagen i Danmark, andra vill komma hem så snabbt som möjligt med sina dyrbara inköp.

Spritbutikerna och matvaruaffärerna radar upp sig bredvid varann och efter en stund är hela båtens passagerarlista i full färd med att tyda danska prislappar och etiketter.

– Det finns ju inte en chans att jag hade köpt så här mycket alkohol ens på en tremånadersperiod om vi haft vettiga priser på bolaget alltså. Man kan tjäna över hundra kronor bara på en flaska ren vit sprit jämfört med i Sverige, fan vi kan ju supa ihjäl oss via Danmark i långa loppet.

Det är Mickes polare Andy som ser lite bekymrad ut när hans polare fyller två kundvagnar med alkohol av olika slag. Varorna i kundvagnarna ligger i stora berg, och även om Andy för ett slag verkat orolig för svenskarnas alkoholvanor så ser han till att fylla på vagnarna med två sexpack vin när de andra killarna ser nöjda ut.

Vi har bara hunnit till ungefär lunchdags i spritresornas Danmark och kan snabbt konstatera att unga som gamla i princip alkoholpendlar över landets gränser för att spara pengar på sin alkoholkonsumtion. En konsumtion de alla tror sig öka markant på grund av att de ”tvingas” hamstra utländsk importerad eller svart sprit.

En signal om att Systembolagets priser är det största hotet mot den svenska folkhälsan?

En prisnivå som i dag driver stora samhällsgrupper mot att i längden supa ihjäl sig.

Markus Hankins (journalist och socialarbetare)

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt