ÅSIKT

Miljöpartiet har gjort två fundamentala fel

Debattören: Partiet har en extrem hållning i invandringspolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Janerik Henriksson / TT
Valresultat 2018: ”Hur är det möjligt att ett parti som säger sig ha omsorgen om miljön som sin huvudfråga, gör ett så uselt valresultat?”
DEBATT

DEBATT. Efter det usla valresultatet har Miljöpartiet all anledning att rannsaka sig själva. Vad partiet behöver göra, om det ska spela en konstruktiv roll i svensk politik, är att satsa stenhårt på miljöfrågorna och i övriga frågor hålla sig nära mittfåran.

Under 70-talet visade de etablerade partierna ett monumentalt ointresse för miljöfrågorna. Det enda undantaget var Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK), som därför fick många av miljöaktivisternas röster. Men många andra var skeptiska till tanken på planekonomi, och ansåg det också otänkbart att stödja ett parti som hade nära samröre med Sovjetunionen och andra kommunistiska diktaturer.

När Miljöpartiet bildades 1981, som ett parti som prioriterade miljöfrågorna och i övrigt varken var särskilt långt åt höger eller vänster, var det efterlängtat av många miljöengagerade som aldrig tidigare hade kunnat rösta på något parti med någon större entusiasm.

Nu är miljöfrågorna mer aktuella än någonsin. Sommarens hetta och torka har fått många att känna in på skinnet det som tidigare bara var ett abstrakt hot om framtida klimatförändringar. Algblomningarna har förstört mångas semestrar. Gruvetableringar i norr hotar att förgifta vattendrag och förvandla enorma områden till månlandskap. Hur är det då möjligt att ett parti som säger sig ha omsorgen om miljön som sin huvudfråga, gör ett så uselt valresultat? Jag menar att det beror på två fundamentala fel som Miljöpartiet har gjort:

  1. Partiets miljöengagemang urartar ibland till att bli en fråga om livsstil och symbolhandlingar. På 80-talet var vi många som köpte så kallad ekologisk mat, för att med plånboken stödja de pionjärer som odlade mat utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Gott så, vi gjorde vad vi kunde med våra begränsade resurser. Men när Miljöpartiet idag satsar miljardbelopp på stöd till ekologisk odling är det inte en kostnadseffektiv åtgärd. Däremot underlättar det förstås livet för dem som har konsumtion av ekologisk mat som en del av sin livsstil.
    Subventioner till elcyklar är en annan åtgärd som ger mycket lite miljönytta per satsad krona. Subventioner till vindkraftsutbyggnad leder till att landskapet förfulas, bullerproblem uppstår och renskötseln förlorar betesmarker. Däremot påverkas koldioxidutsläppen nästan inte alls, eftersom Sveriges elproduktion redan är nästan helt fossilfri. Bilder av vindkraftverk blev dock på 70-talet en del av miljörörelsens ikonografi, och detta symboliska värde torde vara den egentliga grunden till att vindkraften får subventioner, trots den begränsade miljönyttan.

  2. Partiet har antagit extrema hållningar i frågor som inte har med miljön att göra. Detta gäller framför allt invandringspolitiken. I en internationell jämförelse har Sveriges invandringspolitik länge varit extrem, och ändå vill Miljöpartiet åter öka invandringen. Partiet till och med bortser från att frågan faktiskt även har en miljöpolitisk dimension – invandringen har lett till en befolkningsökning som är bland de snabbaste i Europa, vilket i sin tur leder till att vi använder ständigt mera mark till bostäder och infrastruktur, förbrukar mera naturresurser, och släpper ut mer avfall. Även i försvarspolitiken intar Miljöpartiet en extrem position där man trots det allvarliga läget, med krig så nära som i Ukraina, talar tyst om det militära försvaret och ser det som en eftergift åt koalitionspartnern Socialdemokraterna att man under mandatperioden överhuvudtaget gått med på militärt samarbete med andra länder.

Miljöpartiet bör driva på en ambitiös miljöpolitik med kostnadseffektiva åtgärder. Inför en heltäckande, hög och teknikneutral koldioxidskatt, men skippa ”klimatkliv” och subventioner åt vindkraft, elcyklar och miljöbilar. Inför höga miljöskatter på konstgödning och bekämpningsmedel, men fasa ut subventionerna till ekologisk odling. Ge fullgott skydd åt åtminstone 20 procent av Sveriges skogar, och stoppa miljöförstörande gruvetableringar.

I övrigt: driv en lagom mittenpolitik, utan överdrifter åt något håll. Ett sådant parti skulle utan tvekan få stort stöd, kanske till och med bli landets största.

Anders Sirén, docent i förnybara naturresursers geografi vid Åbo Universitet och miljöaktivist


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM