ÅSIKT

Huvudduk eller inte – vad betyder det?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2
DEBATT

Kvinnor med religiösa krav är ett fenomen som ställer till stora problem, åtminstone i västvärlden och inte minst i Sverige. Värst anses muslimska kvinnor som bär huvudbonad eller burka vara.

Huvudbonader tycks uppfattas som den muslimska världens angrepp på regelsystem, byråkrater och människor i allmänhet som kräver att ingenting ska förändras. Inget nytt ska inträffa. Muslimska kvinnor med huvudbonader har vållat stora problem i skolan, likaså i badhusen och på bussar. Nu är det sportfolket som gör uppror.

I går stoppades elva kvinnor från Iran med huvudbonad från att delta i karatetävlingen Konishi Cup i Kalmar. Det var solklart, menade chefsdomaren Javier Escalante. Regelboken säger att de tävlande inte får bära smycken, halsband eller huvudbonader. Chefsdomarens bestämda åsikt var att han inte hade för avsikt att ge avkall på den regeln. Så de hitresta kvinnorna från Iran fick sitta på bänken och titta på tävlingarna i stället.

Jag undrar varför det stör oss så otroligt mycket att några kvinnor vill skydda sitt hår och ansikte. Jag undrar också varför vi inte gläds över att muslimska kvinnor med huvudbonader vill delta i samhällets olika aktiviteter på samma villkor som vi andra. Det är väl bra oavsett om de bär huvudduk eller inte!

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM