Replik: "Bibeln är kvinnofientlig"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tina Olby, projektledare för “Boka Porrfritt”, tycker att det är konstigt att Scandic väljer att plocka bort biblar men behålla porren på sina hotell (27 april). Vad dessa två frågor har med varandra att göra är dock något oklart.

För det första så kan man mycket väl tycka att både biblar och porr borde tas bort. Eller att porren borde tas bort men inte biblarna. Eller att ingen borde tas bort. Frågorna har helt enkelt inte med varandra att göra. Genom att blanda ihop korten så gör Olby sin egen organisation en otjänst. De enda som tjänar på en sådan sammanblandning är en liten grupp extrema kristna.

För det andra ska faktiskt inte Scandic plocka bort biblarna från sina hotell – de ska utöka sitt utbud av heliga böcker med muslimsk och judisk litteratur. Dessa ska dock finnas tillgängliga i receptionen i stället för i nattduksbordet.

Scandic slår ett slag för att främja diversitet och mångfald. För detta bör de ha en eloge, inte kritik.

För det tredje verkar det som om bibeln och porren ställs emot varandra som någon sorts motsatspar representerande “moral” och “omoral”. Man får anta att bibeln representerar moralen i denna uppställning, men det är verkligen ingenting självklart om man tar sig tid att läsa vad som faktiskt står i bibeln.

Läs till exempel Första Moseboks kapitel 19 om Lot som inte vill att hans manliga vänner ska bli våldtagna, så han erbjuder sina döttrar i stället, “som ännu är orörda”, med uppmaningen “så kan ni göra med dem vad ni vill”. Ett exempel på dålig moral, kan man hoppas. Icke – Gud ödelägger staden där Lot bor, men räddar honom och hans familj eftersom Lot är rättfärdig. Förutom Lots hustru förstås, som begår dödssynden att titta åt fel håll och då blir dödad av Gud på fläcken.

En kvinnofientligare bok än bibeln är svårt att hitta – skulle väl vara koranen då (eller Strindberg?).

För en förening som “Boka Porrfritt” gäller det därför att hålla isär frågorna noga. Det är nog inte särskilt pålitliga (eller talrika) bundsförvanter man skaffar sig om man målar in sig i samma hörn som Livets Ord och Göran Skytte.

Publisert: