ÅSIKT

En obegriplig tidning – för att du ska förstå

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Kommer ut i dag.
DEBATT

När Sveriges invånare vaknar på morgonen hinner de knappt gnugga sömnen ur ögonen innan de översköljs av textmassor. Artiklar, krönikor och nyheter serveras i morgontidningen, i mobiltelefonen, på text-tv och i gratistidningen på bussen, spårvagnen eller tunnelbanan på väg till skolan eller arbetsplatsen.

I dag den 20 oktober vill Svenska FN-förbundet och FN:s utvecklingsprogram UNDP uppmuntra till reflektion över det tryckta ordets betydelse.

På tio tunnelbanestationer i Stockholm och i ytterligare sex städer runt hela landet manifesterar vi vikten av att världens länder uppfyller det andra av FN:s åtta millenniemål – att alla pojkar och flickor ska få gå i grundskola senast 2015.

Det gör vi genom att dela ut en obegriplig tidning. Den ser ut som vilken annan tidning som helst men skiljer sig på en avgörande punkt: den är helt oläsbar.

Att kunna läsa är bokstavligen talat livsviktigt. Att människor får gå i skolan och lära sig läsa är grunden för arbete och utveckling. Utbildning ger människor möjlighet att skaffa sig försörjning och komma bort från fattigdom och utanförskap. Den som kan läsa kan orientera sig i tillvaron, ta ställning i viktiga frågor och påverka samhället.

Med den obegripliga tidningen vill vi visa hur det känns för flera hundra miljoner människor att gå miste om det skrivna ordet – varje dag.

Analfabetismen går att utrota. Att nå målet om utbildning för alla kräver bland annat en ökning av anslagen till skolan från 3,5 miljarder dollar till 7 miljarder dollar per år.

Det kräver i sin tur att världens länder ökar den totala biståndsnivån. Sveriges regering måste främja utveckling på det här och andra områden genom att verka för frihandel, fungerande samhällsstyrning, bekämpande av korruption och genom att påverka andra rika länder att uppfylla FN:s biståndsmål om 0,7 procent av bruttonationalinkomsten.

Med oss under fredagens och lördagens kampanj har vi ett antal kända personer ur kultur- och politikervärlden. Biståndsminister Gunilla Carlsson, artisten Wille Crafoord, riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson och programledaren Viktor Åkerblom Nilsson hör till dem som stockholmarna kommer att möta.

Genom att bläddra i vår tidning får du en uppfattning om hur det känns att inte kunna läsa. På sista sidan får du tips om hur du kan bidra till att öka läskunnigheten i världen.

Tack för att du ville läsa! För var femte vuxen människa på jorden hade det varit en omöjlighet.