ÅSIKT

”Fortsätt att sprida solsken – hela året”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

”Goda nyheter” utlovade jag i Aftonbladet under förra veckan. Och glada reaktioner fick jag i massor från er

läsare.

Aftonbladets uppgift är naturligtvis att rapportera om olyckor, katastrofer och andra tragedier i stort och smått. Men vår uppgift är faktiskt också att berätta om det positiva som händer runt om i Sverige och världen. Det är vi för dåliga på.

Under en vecka har vi nu försökt hitta även det positiva, det har känts bra. Och det är inte särskilt svårt.

Här är några reaktioner från er läsare:

Fortsätt att sprida solsken – hela året

Åh, äntligen! Tack för att ni vill fokusera på det ”braiga” som faktiskt också händer runt omkring oss! Men snälla, inte bara under några dagar – ansträng er under hela året.

Jag tror att ni verkligen gör en god samhällsgärning genom att belysa att det finns goda mänskor och att det sker goda saker. Att jämna ut balansen lite mellan plus och minus, så att säja. Jag tror att genom att man sprider glädje och solsken så kan man få den allmänna optimismen att öka. Det ska bli så trevligt att läsa svarta, glada rubriker också.

Svar: Du har helt rätt. Svarta rubriker kan också vara glada och positiva.

Är detta vad du menar med optimism?

Var finns massan av optimism som du utlovar i tidningen? Är det att Helge Fossmo förlovat sig? Eller är det jag som inte fattar optimismen i artiklarna/notiserna: Affärsman bortrövad. Sexköpen ökar. Boräntan stiger. Saddam skall hängas. Nyårsraket i ögat. Polisförhör för serietidning. Sandlin skickades hem och dog. Och så vidare?

Det är lättare att säga/skriva en sak än att genomföra den.

Svar: Beklagar att du inte förstår vad du läser. I texten skriver jag att vår uppgift naturligtvis är att bevaka konflikter och andra hemska nyheter, men att vi också ska försöka att skildra fler positiva saker.

Jag kommer att köpa tidningen oftare

Jag vill bara säga ett jättetack för att ni skrivit goda nyheter och hoppas att ni startar en trend!

Jag önskar att min farmor och mormor hade fått uppleva detta. De tyckte att världen var så farlig? Jag kommer att läsa tidningen oftare om detta blir till något återkommande! Det blir mitt nyårslöfte!

Svar: Och mitt nyårslöfte till dig blir att vi ska fortsätta trenden under hela året.

Jag vill inte läsa om upphittade katter

Jag vill ha riktiga nyheter och inte fjantiga artiklar om upphittade kattungar och pensionärer som vinner på lotto. Är det sånt ni på Aftonbladet ska erbjuda oss läsare i fortsättningen?

Svar: Positiva nyheter behöver inte vara fjantiga och konstruerade. Det jag menar är att vi med ryggraden hittar det negativa i vår journalistik. Men med lite mer nytänkande går det även att hitta positiva vinklar på viktiga samhällsfrågor.

Och en och annan solskenshistoria om lyckliga pensionärer som vunnit på lotto kan vi nog också kosta på oss.

Bättre blandning i utländsk press

Ett mycket gott initiativ! Jag har många gånger beklagat mig över fokuseringen på dåliga nyheter här i Sverige. Utomlands är det en bättre blandning med både dåliga och bra nyheter. Lyft fram de goda nyheterna under 2007 så att folket kan glädjas åt vår underbara värld.

Svar: Håller med dig om att svenska tidningar fokuserar väl mycket på det negativa. Sitter just nu i stekheta Ho Chi Minh City och läser landets dagstidningar. Där hittar man många goda artiklar om allt positivt som händer här i Vietnam.