Debatt

Filmen ”Flocken” är som en ny våldtäkt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Mamman till ”Linnea” i Bjästa: Ni skor er på min dotters olycka

Min dotter bara vill lämna allt som hänt bakom sig. Nu dras hela historien upp igen, skriver "Linneas" mamma. Till höger filmen "Flocken".
Min dotter bara vill lämna allt som hänt bakom sig. Nu dras hela historien upp igen, skriver "Linneas" mamma. Till höger filmen "Flocken".

DEBATT. Min tidigare våldtagna dotter och vi i familjen fick inte veta något om filmen ”Flocken” förrän den var färdig och det är ingen av oss som på något sätt har stöttat eller godkänt projektet.

Första gången vi hörde talas om filmen var då media tog kontakt med min dotter i början på året. Efter det har vi sett filmen, och det finns väldigt många likheter med det som hänt min dotter, men även en del scener som inte alls stämmer.

Eftersom grundhistorien i ”Flocken” är så slående lik verkligheten kommer de delar som är påhittade också att uppfattas som verkliga händelser, och de delarna innehåller rent förtal av oss i familjen.

Till exempel utmålas jag som en alkis som anser att min dotter förstört mitt liv. Hennes styvpappa, min sambo, har i filmen ett incestuöst förhållande med min dotter. Givetvis är inget av det sant och det är kränkande och förnedrande att behöva se det på film.

Vi blev bjudna ned till Stockholm för att se ”Flocken” för några månader sedan, och producenterna försökte vid två tillfällen övertala oss att ge filmen vårt samtycke. Det kommer vi aldrig göra.

Det blir fel när människor skor sig på andras olycka och tjänar pengar genom att använda någon annans historia. Vi har med alla medel försökt stoppa filmen men inte nått några framgångar utan bara empatilöst oförstånd från producenter, manusförfattare, regissör, distributören med flera.

Svenska filminstitutet har beviljat åtta miljoner i bidrag till ”Flocken” och det känns orimligt att min dotter och vi i familjen varit med och stöttat projektet med skattemedel, en film som kränker och förtalar en redan kränkt och utsatt tjej. I kontakt med Filminstitutet får vi bara svaret att de inte kan göra något. Jag undrar hur de kan ge så mycket pengar till ett projekt som de uppenbarligen inte har någon kontroll över och som skadar anda människor?

Konsekvenserna av filmen blir stora främst för min dotter då hela hennes historia dras upp igen – tillsammans med rena lögner om vår familj som hon måste försvara sig emot. Dessutom finns det stor risk att personer som sedan våldtäkten förföljt och hotat henne kommer att se detta som ett tillfälle att agera.

Många tycks ha svårt att förstå att min dotter bara vill lämna allt som hänt bakom sig, hon vill inte behöva utstå fler trakasserier. Vi har försökt förklara det för filmens producent Agneta Fagerström-Olsson men vi har inte fått något gehör och nu känns det som hon begår en tredje våldtäkt.

Vad vi än tycker om våldtäktsmannen så har han fått sitt straff och än vad vi än tycker om straffet så är det Sveriges lag. Vår familj följer de lagar som finns så något ytterligare straff genom en film som rör upp allt igen förespråkar vi inte.

Och som alla säkert vet finns det ingen lag som säger att våldtäktsmän inte får bo i närheten av sitt offer. Filmen blir förmodligen en påminnelse för våldtäktsmannen och jag tror inte att någon i den situationen behöver bli påmind på det här viset om sitt brott.

Vi upplever att det inte finns något sätt att skydda sig mot den här typen av förtal och kränkningar. Förtal går endast att anmäla då brottet är begått, alltså efter att filmen börjat visas på biograferna.

Självklart välkomnar vi en diskussion om våldtäkter och främst offrets utsatta situation direkt efter brottet, innan våldtäktsmannen blir dömd och inlåst, samt efter att våldtäktsmannen släpps ut igen. Men vi uppmanar alla att inte se filmen eftersom det stöttar de som genomför den tredje våldtäkten på min dotter.

Mamma till ”Linnea” i Bjästa

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Film

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

Svenska filminstitutet